Hulpmiddelen voor moeders

Ons doel is om moeders via kennis in staat te stellen om door te gaan met het dagelijks voeden met moedermelk. Hier staan onze nieuwste Medela Knowledge artikelen, die elke moeder helpen om feitelijke en actuele informatie over borstvoeding te verkrijgen:

E-book De wonderlijke wetenschap van moedermelk

Medela Amazing Breast Milk e-book promotion

Borstvoeding is bijzonder, mooi en handig – net als ons gratis e-book. Deze interactieve gids neemt je mee door elke fase van je borstvoedingsperiode.

Lees nu

Wat is 'normaal' bij borstvoeding?

What is-normal in breastfeeding

Met haar onderzoeken heeft dr. Jacqueline Kent, expert op het gebied van lactatie aan de University of Western Australia, de wereld kunnen laten zien dat het bereik van wat 'normaal' is erg breed is als het over exclusieve borstvoeding gaat. Hierbij keek ze naar hoelang baby's aan de borst drinken, hoelang elke borstvoedingssessie duurt en hoeveel melk een baby tijdens elke borstvoedingssessie drinkt.

Weten dat veel 'normaal' is als het over borstvoeding gaat, helpt je om je zekerder te voelen over hoe jij en je baby het doen en geeft je geruststelling wanneer de borstvoeding bij je vriendinnen en hun baby's anders is dan bij jou. Als moeders weten wat er zoal onder 'normaal' valt, krijgen ze eerder vertrouwen in hun eigen kunnen als moeder die borstvoeding geeft.

Download de infographic als pdf, 60 kB

Wat maakt moedermelk zo wonderbaarlijk?

What makes breast milk so amazing

Moedermelk leeft! Moedermelk is uniek en fascinerend, en is bij iedere moeder anders. Alleen jij kunt je baby de levende cellen in je moedermelk schenken.

Als je baby alleen met moedermelk wordt gevoed, kan zijn brein zich in de eerste 6 maanden van zijn leven bijna verdubbelen! De smaak van je melk kan zelfs veranderen door wat je eet.

Wetenschappers ontdekken elke paar maanden nieuwe bestanddelen in moedermelk. Medela is er trots op deel te nemen aan deze spannende onderzoeksreis.

Download de infographic als pdf, 186 kB

Krijgt je baby genoeg moedermelk?

Is my baby getting enough breast milk?

Veel moeders vragen hoe ze er zeker van kunnen zijn dat hun baby genoeg melk drinkt aan de borst. In een wereld waarin alles wordt afgemeten, kan het voor sommige moeders stressvol zijn om niet te weten hoeveel melk haar baby drinkt.

In onze infographic staan drie eenvoudige manieren om te zien of je baby genoeg melk krijgt: gewicht, luiers en het gedrag van de baby. Als je merkt dat je te weinig melk hebt, probeer dan de hier vermelde manieren om je melkproductie te verhogen.

Download de factsheet als pdf, 99 kB

Lekkende borsten: wat je moet weten

Leaking breasts: What you need to know

Je maakt je misschien zorgen dat je borsten niet lekken, of juist te veel lekken of dat de ene borst meer lekt dan de andere. Het is misschien vervelend en ongemakkelijk, maar wel heel gewoon.

Hier leggen we uit waarom borsten lekken na de geboorte en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Download de factsheet als pdf, 48 kB

De melkproductie initiëren

Initiat milk production

Alle moeders maken hetzelfde lactatieproces door om de melkproductie op te bouwen, of ze nu van een volgroeide of van een premature baby bevallen zijn. Dit melkproductietraject kan worden omschreven als vier opeenvolgende stadia:

Ontwikkelen – het borstweefsel tijdens de zwangerschap ontwikkelen

Initiëren – de melkproductie tijdens de eerste dagen initiëren

Opbouwen – de melkproductie tijdens de eerste weken opbouwen

In stand houden – de melkproductie gedurende de volgende maanden en jaren in stand houden

Het is belangrijk voor alle moeders dat alles vanaf het begin goed verloopt, omdat dit een belangrijk effect heeft op het succes van de toekomstige melkproductie. Borstvoeding in het eerste uur na de geboorte en normale, frequente en effectieve borstvoeding daarna zijn erg belangrijk om voldoende melk te produceren.

Download de infographic als pdf, 106 kB

Afkolven optimaliseren

Optimising milk removal

Voor een adequate melkproductie is het belangrijk dat je baby de melk optimaal uit de borst verwijdert. Als dit de baby niet lukt in de eerste uren of dagen, is het van cruciaal belang dat je de melk regelmatig verwijdert door af te kolven.

Als de melk 'doorkomt' en als er een borstkolf wordt gebruikt om de melkproductie op te bouwen en in stand te houden, heeft het werkelijk voordelen om dubbelzijdig te kolven met de 2-Phase Expression technologie. In deze infographic leggen we uit waarom en delen we handige tips om comfortabel en effectief af te kolven.

Download de infographic als pdf, 70 kB

De waarde van moedermelk in de NICU

Value of mother's milk in the NICU

De waarde van moedermelk ligt in het feit dat het prachtige eigenschappen bevat die ziektes verminderen bij baby's op de neonatale intensive care unit (NICU). Hoe meer melk deze baby's krijgen, hoe meer gezondheidsvoordelen dit heeft – met een extra sterk effect in de eerste weken en maanden na de geboorte.

De beschermende en voedzame bestanddelen van moedermelk verkleinen de kans op het ontwikkelen van ziekten die gerelateerd zijn aan prematuriteit.

Elke druppel moedermelk telt voor kwetsbare premature en zieke baby's.

Download de infographic als pdf, 146 kB

Staat moedermelk van een donor gelijk aan moedermelk van de eigen moeder?

Mother's milk vs donor milk

Als er geen moedermelk beschikbaar is, wordt binnen de zorg in de NICU standaard gepasteuriseerde donormoedermelk (DHM - donor human milk) gebruikt. Hoewel moedermelk en donormoedermelk beide moedermelk zijn, zijn er aanzienlijke verschillen in het effect op de gezondheid.

Moedermelk van de eigen moeder moet altijd de voorkeur krijgen boven donormoedermelk. Hoewel donormoedermelk waardevol is voor zieke baby's omdat deze voeding beter is dan kunstvoeding, kan deze melk niet gelijk worden gesteld aan moedermelk van de eigen moeder.

Alle mogelijke inspanningen dienen te worden gedaan om moeders van premature en zieke baby's te helpen bij het opstarten, opbouwen en in stand houden van een adequate melkproductie.

Download de infographic als pdf, 2,4 MB

Extra materiaal