Borstvoedingshoudingen
Madonnahouding
De madonnahouding is de populairste borstvoedingshouding.
De moeder ondersteunt de baby met haar arm ter hoogte van de borst. Het hoofd van de baby ligt bij haar elleboog en haar arm ondersteunt de rug en de nek van de baby. Moeder en baby liggen borst aan borst.
Doorgeschoven houding
Bij de doorgeschoven houding wordt de tegenovergestelde arm (ten opzichte van de madonnahouding) gebruikt om de baby te ondersteunen. De achterkant van het hoofd en de nek van de baby liggen in de hand van de moeder. De moeder kan indien nodig met haar andere hand de borst ondersteunen en vormen.
In deze positie kan de moeder de baby gemakkelijk naar haar borst brengen als de baby wil aanhappen.
Rugbyhouding
De baby ligt naast de moeder, met lichaam en voeten onder de arm van de moeder. De moeder ondersteunt het hoofd van de baby met haar hand. De arm van de moeder kan in deze houding ook op een kussen rusten.
Deze houding kan een goede optie zijn voor moeders die een keizersnede hebben ondergaan, aangezien er geen of nauwelijks gewicht op de borstkas of buikstreek van de moeder rust.
Deze houding kan ook zeer geschikt zijn voor baby's met een laag geboortegewicht of baby's die moeilijk aanhappen, omdat hierbij het hoofd van de baby volledig wordt ondersteund.
Zijligging
De moeder ligt op haar zij en kijkt naar de baby. De mond van de baby bevindt zich ter hoogte van de tepel.
De moeder kan ook een kussen gebruiken om haar rug en nek te ondersteunen.
Deze houding kan ook een goede optie zijn voor moeders die een keizersnede hebben ondergaan, aangezien er geen of nauwelijks gewicht op de borstkas of buikstreek van de moeder rust.
1 American Academy of Pediatrics and The American College of Obstetricians and Gynecologists. Breastfeeding Handbook for Physicians 2006).
2 Colson, S.D., Meek, J.H., & Hawdon, J.M. Optimal positions for the release of primitive neonatal reflexes stimulating breastfeeding. Early Hum Dev. 84, 441-449 (2008).
3 Cadwell, K. Latching-On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. J Midwifery Womens Health. 52, 638-642 (2007).
4 Henderson, A., Stamp, G., Pincombe, J. Postpartum positioning and attachment education for increasing breastfeeding: a randomized trial. Birth 2001;28(4):236–42.