Effectieve initiatie – NICU kwaliteitsverbetering lactatie fase 1

Hoewel borstvoeding geven natuurlijk is, moet de techniek worden aangeleerd. Dat vergt wat tijd en geduld van nieuwe moeders en hun baby's. Naarmate moeder en baby meer ervaring krijgen, wordt borstvoeding geven gemakkelijker en prettiger.

Effectieve initiatie – NICU kwaliteitsverbetering lactatie fase 1

Borstvoeding en de productie van moedermelk initiëren

Wanneer ouders wetenschappelijke en feitelijke informatie krijgen over de waarde van melk van de eigen moeder (OMM), kunnen moeders weloverwogen en goed geïnformeerde beslissingen nemen over de lactatie.1-3

Vroeg, frequent en effectief kolven is essentieel. De volumes moedermelk moeten worden gemonitord om de prestaties van klinische praktijkinterventies te volgen.3,4

Uit onderzoek is gebleken dat moeders die vóór dag 14 een dagelijks volume van ten minste 500 ml bereiken, significant hogere borstvoedingscijfers hebben bij ontslag uit het ziekenhuis.3

Er is nieuw bewijs dat er een dosisresponsrelatie bestaat tussen de hoeveelheid OMM die te vroeg geboren baby's hebben ontvangen en het risico op klinische morbiditeiten.5 Daarom wordt de grootste bescherming bereikt wanneer kwetsbare baby's langdurig een hoge dosis melk van de eigen moeder krijgen.

Healthcare professional informs mother about the importance of own mothers milk

Geïnformeerde beslissing – effectieve initiatie-interventies

Het begint allemaal met een geïnformeerde beslissing, wat betekent dat alle gezinnen informatieve, effectieve en consistente informatie moeten krijgen over de voordelen van borstvoeding en het geven van melk van de eigen moeder aan hun baby's.

Meer lezen

Woman who uses double breast pump looking at healthcare

Tijd tot aan het eerste moment van afkolven – effectieve initiatie-interventies

Het is aangetoond dat als de baby niet effectief aan de borst kan drinken, kolven binnen 3 uur na de geboorte een aanzienlijke invloed heeft op de toekomstige melkproductie, de voeding van de baby en de daaruit voortvloeiende gezondheidsresultaten.

Meer lezen

Woman using breast pump and looking at her newborn child

Frequent afkolven – effectieve initiatie-interventies

Borststimulatie door regelmatig melk af te kolven is een wetenschappelijk onderbouwde lactatie-interventie in de NICU die moeders helpt om voldoende melkvolumes voor de lange termijn te initiëren en op te bouwen.

Meer lezen

 

Critical time period of time to milk coming 72 hours after birth.

Tijd tot de melkproductie 'op gang komt' - effectieve initiatieresultaten

De tijd tot de melkproductie 'op gang komt' is een indicator voor de werkzaamheid van interventies ter ondersteuning van een effectieve initiatie. Als dit zich binnen 72 uur na de geboorte voordoet, is het een belangrijke voorspeller voor de toereikendheid van het melkvolume na vier weken. Er bestaat een verband tussen vertraagd 'op gang komen' van de melkproductie en klinisch significante negatieve lactatieresultaten.

Meer lezen

Graph showing critical window to build milk supply

Het krijgen van voldoende melkproductie – effectieve initiatieresultaten

Het krijgen van voldoende melkproductie is een indicator van de werkzaamheid van de interventies ter ondersteuning van een doeltreffende initiatie. Bij moeders die minder dan 500 ml/dag produceren op dag 14 is de kans op langdurige voldoende melkproductie kleiner.

Meer lezen

 

A newborn baby is fed own mothers milk with the help of a feeding tool.

Hoeveelheid melk van de eigen moeder (OMM) - effectieve initiatieresultaten

De hoeveelheid melk van de eigen moeder is de ultieme indicator voor de doeltreffendheid van de interventies ter ondersteuning van een effectieve initiatie. Een hoge dosis en langdurige blootstelling aan OMM tijdens kritieke periodes is een goedkope preventieve maatregel die betere gezondheidsresultaten oplevert voor alle baby's in de NICU.

Meer lezen

Literatuur

1. Meier PP et al. Evidence-based methods that promote human milk feeding of preterm infants: An expert review. Clin Perinatol. 2017; 44(1):1–22.

2. Miracle DJ et al. Mothers' decisions to change from formula to mothers' milk for very-low-birth-weight infants. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2004; 33(6):692–703.

3. Hoban R et al. Milk volume at 2 weeks predicts mother's own milk feeding at Neonatal Intensive Care Unit discharge for Very Low Birthweight infants. Breastfeed Med. 2018; 13(2):135–141.

4. Hoban R et al. Proactive Lactation Care is Associated With Improved Outcomes in a Referral NICU. J Hum Lact. 2021:890334421993467.

5. Meier PP et al. Human milk in the neonatal intensive care unit. In: Family Larsson-Rosenquist Foundation, editor. Breastfeeding and breast milk - From biochemistry to impact: A multidisciplinary introduction. 1st ed. Stuttgart: Thieme; 2018.