Hulpmiddelen voor een succesvolle overgang van ziekenhuis naar thuis

Professionele zorgverleners spelen een specifieke en belangrijke rol bij het ondersteunen van moeders en baby's bij het drinken aan de borst. Gepaste, wetenschappelijk onderbouwde informatie en ondersteuning, evenals de eventueel benodigde juiste kolftechnologie, stellen moeders in staat om de overgang van het ziekenhuis naar thuis naadloos te laten verlopen en kunnen een enorm verschil betekenen in lactatieresultaten.

Ons doel is om professionele zorgverleners en moeders bij te staan met kennis – vooral in tijden als deze. In dit gedeelte vindt u ons nieuwste educatieve materiaal terug over lactatie en borstvoeding in tijden van COVID-19 om professionele zorgverleners en moeders te kunnen ondersteunen en een succesvolle overgang van ziekenhuis naar thuis te verzekeren.

Ondersteuning bij borstvoeding geven, van ziekenhuis tot thuis

Sommige moeders vinden borstvoeding geven gemakkelijk en ongecompliceerd, terwijl het voor anderen een flinke uitdaging kan zijn. Om de juiste kolftechnologie te kunnen kiezen om borstvoeding te ondersteunen, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de specifieke lactatiebehoeften van de moeder, maar ook met de fase van het lactatietraject waarin ze zich bevindt. 

Download de infographic over het kiezen van de juiste technologie om een succesvolle overgang van ziekenhuis naar thuis te ondersteunen

DONNA GEDDES, PROFESSOR HUMAN LACTATION AAN DE UNIVERSITY OF WESTERN AUSTRALIA, PERTH Een geboorte op zich kan al overweldigend zijn, en tijdens COVID-19 zelfs nog meer. Een korter verblijf na de geboorte betekent dat lactatieproblemen zich thuis manifesteren. De hele medische gemeenschap moet samenwerken om moeders te helpen vanaf dag één een adequate melkproductie op te bouwen.

Moeders bijstaan met een videoreeks voor ondersteuning bij lactatie

COVID-19 heeft aanzienlijke systemische gevolgen gehad binnen de kraamafdeling, en dit is niet veranderd. Professionele zorgverleners op de kraamafdeling en de NICU hebben grote veranderingen in de klinische praktijk en een afname van het aantal verloskundigen en lactatiekundigen gemeld. Zwangerschapscontroles worden ingekort, ontslag uit het ziekenhuis na de geboorte wordt eerder aangemoedigd en het aantal postnatale thuisbezoeken is afgenomen; waardoor vrouwen momenteel mogelijk minder informatie ontvangen over borstvoeding en lactatie.

Deze reeks video's over lactatie is bedoeld om professionele zorgverleners, zwangere vrouwen en nieuwe moeders bij te staan door hen informatie, voorbereiding en begeleiding te bieden bij de meest voorkomende borstvoedingsproblemen in de eerste dagen en weken. We hopen dat we door leuke en leerrijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie te verstrekken, nieuwe moeders kunnen helpen om met succes borstvoeding te geven, een adequate melkproductie te bereiken en de basis te leggen voor borstvoeding met vertrouwen op de lange termijn.

Klik hier om moeders te verwijzen naar tips en advies van een lactatiekundige om thuis borstvoeding te geven

Informatie over COVID-19 en borstvoeding voor moeders

Om (aanstaande) moeders de meest actuele en betrouwbare informatie te geven over COVID-19 en borstvoeding en over moedermelk, veiligheid en gezondheid, heeft Medela diverse relevante artikelen hierover samengevoegd, alsmede antwoorden op vragen die ouders misschien hebben. Deze antwoorden zijn verkregen uit betrouwbare bronnen om u van nuttige informatie te voorzien en ze worden bijgewerkt wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt.

Klik hier om de pagina te bezoeken

ANN YATES, LEAD MIDWIFE ADVISOR BIJ DE INTERNATIONAL CONFEDERATION OF MIDWIVES (ICM), REGENTESSEKWARTIER, PROVINCIE ZUID-HOLLAND, NEDERLAND Tijdens de coronacrisis werden veel nieuwe moeders binnen enkele uren na de bevalling weer naar huis gestuurd, zonder de nodige steun en verloskundige hulp te hebben gekregen om met borstvoeding te beginnen. Wanneer nieuwe moeders maar moeilijk ondersteuning vinden, kan dit veel stress veroorzaken en uiteindelijk leiden tot het snel stoppen met het geven van borstvoeding.
Bewijs van impact Meer lezen Initiatie bij risicofactoren Meer lezen