Een oppas vinden en instructies geven

Iemand de zorg voor je baby toevertrouwen kan moeilijk zijn. Om zeker te zijn dat je kindje in goede handen is, zul je de nodige tijd en moeite willen steken in het vinden van een goede oppas. Je wilt een volwassen en vriendelijk persoon met gezond verstand die van kinderen houdt.
Een oppas vinden

Aanbevelingen van mensen die je kent en vertrouwt zijn de beste manier om een betrouwbare en ervaren oppas te vinden. Heb je hiermee nog geen ervaring en weet je niet hoe je dit moet aanpakken, vraag dan je buren of collega's om aanbevelingen of informeer bij de medewerkers in de praktijk van jouw huisarts of kinderopvang.

Door te spreken met kandidaten en hun referenties te controleren kun je makkelijker je keuze beperken. Stel vooraf een vragenlijst op. Informeer naar de ervaring en of ze een relevante opleiding hebben gevolgd. Laat hen eventueel proefdraaien terwijl jij thuis bent zodat ze zich vertrouwd kunnen maken met jouw huishouden en kijk hoe ze met je kind omgaan. Het is heel belangrijk dat je je oppas de nodige instructies geeft.

Instructies voor de oppas

Instructies voor de oppas

Voordat je de oppas alleen laat met je kind, geef je hem of haar de volgende informatie:

  • Neem de normale routine van je baby en je huisregels door.
  • Zorg ervoor dat de oppas weet waar je bent en hoe hij of zij jou kan bereiken, op elk moment van de dag.
  • Geef een lijst met telefoonnummers voor noodgevallen, met de contactgegevens en nummers van buren, vrienden, familieleden en je arts, met wie je oppas contact kan opnemen in geval van nood.
  • Laat je oppas zien waar ze een eventuele nooduitgang, rookdetectors en brandblussers kunnen vinden.
  • Laat je oppas zien hoe het alarmsysteem werkt, als je er een hebt.
  • Vertel je oppas waar ze de sleutels van de binnendeuren kunnen vinden voor het geval een kind zich in een kamer opsluit.
  • Informeer de oppas over eventuele bijzondere problemen van je kind, zoals een allergie voor bijensteken, bepaalde voedingsmiddelen of huishoudproducten, of geneesmiddelen die je kind op een bepaald tijdstip nodig heeft (geef uitleg en schrijf de instructies op).
  • Bekijk de inhoud van de EHBO-doos met de oppas.

Laat je oppas voordat je vertrekt weten wat je van hem of haar verwacht. Als je niet wilt dat de oppas het huis verlaat met je kind, moet je dat duidelijk aangeven. Als je oppas autorijdt, neem je samen de regels door voor het vervoeren van je kind. Als de oppas de telefoon niet mag gebruiken of geen bezoekers mag ontvangen, moet je dat duidelijk maken.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Moedermelk bewaren en ontdooien

Meer lezen

Reizen en afkolven

Meer lezen