Weer aan het werk na je zwangerschapsverlof

Een van de grootste uitdagingen voor nieuwe moeders is weer aan het werk gaan na hun zwangerschapsverlof. Voor nieuwe moeders is vaak een lastige en heel emotionele zoektocht om de juiste balans te vinden tussen een drukke carrière en de wens om voldoende tijd door te brengen met haar baby.
Werk en baby

Het goede nieuws is dat de overgang om weer aan het werk te gaan met wat planning en voorbereiding vlot kan verlopen. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende problemen waarmee werkende moeders te maken hebben en, nog belangrijker, wat tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Werk en baby combineren

Voor je baby zorgen neemt al je tijd in beslag. Als je een druk werkschema moet combineren met je het zorgen voor je kind, kan dit vrij overweldigend zijn. Er bestaat geen 'perfecte' balans tussen werk, gezin en andere verplichtingen. Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen: als je moe en gespannen bent, lukt alles minder goed.

Maar uiteindelijk zal er echt meer balans in je leven komen. Probeer gewoon overal zoveel mogelijk van te genieten.

Kinderopvang vinden

Kinderopvang vinden

In een ideale wereld zou je je baby naar een kinderoppas op je werkplek kunnen brengen of bij een betrouwbare au-pair of babysitter thuis kunnen laten. Of zou je partner het overnemen. Maar als dat niet kan, zijn er toch nog heel wat andere mogelijkheden.

Als je voor een kinderopvang kiest, ga dan na of deze geaccrediteerd is en of het een veilige, schone omgeving is. Controleer de achtergrond van de medewerkers, vraag referenties van andere ouders en doe alles wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind veilig zal zijn.

Als je borstvoeding geeft, kies dan een kinderopvang die je baby moedermelk wil geven met een voedingssysteem zoals Calma, zodat je baby hetzelfde zuiggedrag kan toepassen als aan je borst.

Borstvoeding en afkolven op het werk

Sommige vrouwen maken zich zorgen of ze wel borstvoeding kunnen blijven geven als ze weer aan het werk gaan en vragen zich af:

  • Zal ik voldoende melk kunnen afkolven?
  • Zal mijn werkgever zorgen voor een geschikte kolfruimte?
  • Zullen mijn collega's er begrip voor hebben?

Het is normaal dat je je dit allemaal afvraagt, maar meestal komt het allemaal goed. Vraag je werkgever gerust wat hij je kan bieden en probeer zelf enkele constructieve ideeën aan te reiken.

Een nieuwe manier van werken

Aanpassen aan een nieuwe manier van werken

Het kan moeilijk zijn om je vroegere reisschema aan te houden of dezelfde uren te werken. Je kunt je manager vragen om een flexibeler werkschema dat zowel jou als je werkgever ten goede komt. Zou je, als je voltijds werkt, eventueel vier dagen van 10 uur kunnen werken of één dag per week van thuis uit kunnen werken? Of behoren deeltijds werken of een duobaan tot de mogelijkheden?

Het belangrijkste is dat je een plan hebt voordat je weer aan het werk gaat en dat je bij het bepreken van je ideeën de voordelen voor het bedrijf benadrukt.

Blijf positief en heb vertrouwen

Veel werkende moeders hebben een veeleisende carrière voordat ze een baby krijgen. Als je je uitgeput of zelfs gevangen begint te voelen, weet dan dat je niet alleen in deze situatie verkeert. Neem contact op met je lactatiekundige of een ondersteunings- of netwerkgroep voor werkende moeders – of start er zelf één. Je negatieve emoties hoeven je niet te beperken in je carrière of privéleven.

Impact op de relatie met je man of partner

Weer aan het werk gaan terwijl je nog borstvoeding geeft kan soms ook relatieproblemen veroorzaken. Je kunt je zorgen maken over de financiën. Of misschien is je partner niet zeker over zijn rol. Moedig je partner aan om eerlijk te zijn over zijn gevoelens. Kinderen krijgen kan je relatie sterker maken, maar je moet wel met elkaar blijven communiceren, samen tijd blijven doorbrengen en ervan uitgaan dat je partner de beste bedoelingen heeft.

Werkende moeders willen onafhankelijk en sterk zijn. Als je je emotioneel voelt, denk er dan aan dat je een heel bijzondere fase in je leven doormaakt. Aarzel niet om hulp te vragen. Gebruik het moederschap als een kans om de vriendenkring van jou en je gezin uit te breiden.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Een borstkolf kiezen

Meer lezen

Afkolven en borstvoeding op het werk

Meer lezen