Wat te doen bij een borstontsteking ofwel mastitis?

Het is mogelijk dat je tijdens je borstvoedingsperiode last krijgt van een borstontsteking. De medische term voor borstontsteking is Mastitis. Erg vervelend en niet fijn om pijnlijke borsten te hebben. Lactatiekundige Nienke legt hier uit wat de symptomen van een borstontsteking zijn en, nog belangrijker, hoe je ervan af komt. Zo geniet je snel weer van die mooie borstvoedingsmomenten met je kleintje.

Melkklier en ontstoken melkklier Pijnlijke borst Ontstoken melkklier symptonen Verstopte melkklier Borstonsteking Mastitis
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Wat is een borstonsteking?

Een borstontsteking, ook wel mastitis genoemd, heb je meestal maar aan één borst en kan meerdere oorzaken hebben. De borstonsteking begint vaak met stuwing. Deze stuwing kan bijvoorbeeld ontstaan door verstopte melkklieren, borsten die niet voldoende geleegd worden of een infectie.

Mastitis, borstonsteking, ontstoken melkklier, pijnlijke borst

Hoe ontstaat borstontsteking?

Voordat een melkklier ontstoken raakt, is de melkklier verstopt geraakt. Dit kan ontstaan als je baby de borst niet voldoende leeg drinkt of omdat het kolven niet goed verloopt. Zorg dat de borstschild niet te groot of te klein is en goed aansluit op je borst. Lees hier hoe je de juiste maat van je borstschild kiest. 

Wat kan je doen aan een verstopte melkklier?

Om een borstontsteking te voorkomen is het goed om direct te handelen bij een verstopte melkklier. Bekijk hier de tips: 

 • Probeer te varieren in borstvoedingshoudingen.
 • Begin je borstvoeding met de borst met de verstopte melkklier.
 • Tijdens het voeden je borst masseren.
 • Kies voor een niet te strakke borstvoedingsbh.
 • Leg je baby vaker aan de borst.
 • Warmte kan helpen zoals een warme douche.

Hoe herken je een borstontsteking?

Een van de meest herkenbare symptomen van een borstontsteking is dat je tijdens het voeden van je kindje en ook tussendoor pijn ervaart in je borst. Daarnaast zal je een of meerdere (pijnlijke) rode warme plekken op je borst hebben en vertoon je waarschijnlijk griepachtige symptomen, zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

Wat kun je doen om van je borstontsteking af te komen?

Blijf borstvoeding geven! Je zal je misschien ziek voelen en geen zin hebben om borstvoeding te geven, maar juist door borstvoeding te geven worden je borsten het beste geleegd en zal je sneller beter worden.

 • Gebruik een ontstekingsremmer, zoals ibuprofen (overleg dit eerst met de huisarts). Een ontstekingsremmer gaat zwelling en ontsteking tegen en vermindert de pijn.  
 • Geef borstvoeding op verzoek en/of kolf na wanneer je kindje je borst niet goed “leeg” drinkt.
 • ​Geef eerst de ontstoken borst, zodat deze goed geleegd wordt.
 • Zorg dat je baby goed aanhapt. Vooral als je pijnlijke, geïrriteerde tepels hebt of last hebt van tepelkloven, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of de techniek van je baby wel goed is.
 • Probeer verschillende borstvoedingshoudingen.
 • Koelen kan na het voeden prettig zijn. Dit heeft een pijn-verlichtend effect.
 • Controleer of er niks in je kleding zit wat extra irritatie of druk kan creëren op je borst.
 • Rust goed uit en zorg dat je voldoende drinkt en eet.
 • Het inschakelen van een Lactatiekundige kan raadzaam zijn.

Als je met deze tips binnen 12 uur nog geen verbetering ziet of zelfs zieker wordt of als je koorts hebt die langer dan 24 uur duurt, neem dan direct contact op met je huisarts.

Heb jij last van een borstontsteking gehad? Deel jouw ervaringen met andere moeders in een reactie hieronder of via onze Medela Benelux Facebookpagina.

Gerelateerde producten