Regeldagen en clusteren, wat is wat en hoe ga je ermee om?

Mijn baby komt opeens vaker voor een voeding. Wat betekent dit? En wat is het verschil tussen regeldagen en clusteren? Lactatiekundige Nienke vertelt je er meer over.

clusterdagen
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Regeldagen

Wat zijn Regeldagen?

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het op een gegeven moment voorkomen dat je baby opeens veel vaker komt voor een voeding en onrustig is. Je baby wil constant drinken en vertoond daar het bijhorende gedrag bij. Dit kan soms wel ieder uur zijn. Regeldagen komen voort uit honger, je baby groeit en heeft meer moedermelk nodig dan wat je produceert, door vaker te voeden groeit je productie en als deze voldoende is zullen de regeldagen weer afnemen.

Waaraan herken je regeldagen?

  • Je baby vraagt constant drinken, komt vaker voor een voeding
  • Hij is huilerig, erg aanhankelijk en onrustig
  • Je baby slaapt onrustiger, omdat je baby vaker honger heeft. Soms komen nachtvoedingen weer terug terwijl je dacht dat je baby deze niet meer nodig had.
  • Je kindje zwaait met zijn handjes door de lucht of sabbelt op zijn vuistje en het lijkt alsof hij continu wil drinken.

Wanneer je baby dan ook ieder keer actief en effectief drinkt, zijn dit waarschijnlijk regeldagen. Op deze dagen is je baby aan het groeien en heeft hij wat meer moedermelk nodig. Je kindje regelt dit zelf door vaker te willen drinken. Tijdens deze regeldagen zorgt je baby ervoor dat vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd worden. Misschien heb je het gevoel dat er minder melk in je borsten zit, doordat ze soepeler aanvoelen. Focus je op je kindje. Hij geeft zelf aan wanneer hij wil drinken en stuurt zo je melkproductie aan.

Wanneer zijn regeldagen?

Regeldagen komen over het algemeen vooral voor wanneer je kindje 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden oud is. Het kan echter ook op een ander moment plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer je baby een virusje te pakken heeft. Door dan vaker aan de borst te drinken, krijgt je kindje extra antistoffen binnen waardoor hij sneller opknapt. Ook wanneer je moedermelkproductie iets is teruggelopen, kan het zo zijn dat je kindje vaker om de borst vraagt. Door hieraan toe te geven, past je melkproductie zich vanzelf weer aan.

Waarom zijn er regeldagen?

Je baby groeit, ontwikkelt zich en maakt een sprong hierin. Door vaker om voeding te vragen, zal jouw melkproductie zich hierop afstemmen. Het kan ook voorkomen bij het begin van een virus, zodat de baby meer antistoffen binnen krijgt. Wat is de natuur toch slim!

regeldagen

Clusteren

Wat is clusteren?

Na een aantal dagen of weken na de geboorte zal je waarschijnlijk merken dat je kindje op een bepaald moment van de dag vaak veel huilt, onrustig is en meer zuigbehoefte heeft. Bij veel baby's die borstvoeding krijgen komt het voor dat zij gedurende de ochtend meer tijd tussen de voedingen laten en dat zij rond het eind van de middag of begin van de avond juist wat vaker aan de borst willen. Je had misschien verwacht dat je kindje op regelmatige tijdstippen zou drinken en telkens ongeveer evenveel tijd tussen voedingen zou laten, maar dit hoeft niet zo te zijn. Sommige baby's willen op bepaalde delen van de dag vaker aan de borst drinken. Dit wordt ook wel clusteren genoemd en is heel normaal voor een baby.

Waaraan herken je clusteren?

  • Op bepaalde delen van de dag wil je baby vaker aan de borst drinken

Hoe lang houdt clusteren aan?

Het hormoon prolactine, welke zorgt voor de aanmaak van moedermelk, is in rust het hoogst. Dit is dus 's nachts en vroeg in de morgen het geval. Gedurende de dag neemt dit hormoon iets in niveau af, waardoor je kindje het dan soms nodig heeft om vaker te drinken om zo genoeg voeding binnen te krijgen en de melkproductie in stand te houden. Je baby kan dan voor zichzelf ook een voorraadje melk opbouwen (vaak in de vooravond), zodat hij daarna wat langer door kan slapen. Wanneer jij zelf moe bent, kan het clusteren van je baby een goed moment zijn om zelf ook te rusten en eventueel wat te slapen.

Waarom bestaat clusteren?

Clusteren geeft je kindje ook rust en geborgenheid. Doordat borstvoeding zorgt voor de afgifte van het hormoon oxytocine, heeft het een rustgevend effect voor je baby om aan de borst te drinken. Onthoud dat, ondanks dat clusteren vermoeiend kan zijn, je kindje het niet voor niets doet. Naast dat hij behoefte heeft aan moedermelk, heeft hij waarschijnlijk ook behoefte om dicht bij jou te zijn. Als je baby last heeft van krampjes is het mogelijk dat hij echter zelfs aan de borst ontroostbaar lijkt te zijn. Wanneer je je baby aan de borst hebt gelegd maar merkt dat hij niet wilt drinken en zelfs nog onrustiger wordt, haal je baby dan van de borst. Je zou dan je vinger of eventueel een speentje kunnen geven om toch aan zijn zuigbehoefte te voldoen.

Wanneer vindt het clusteren vaak plaats?

Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.

Verschil tussen regeldagen en clusteren

Tijdens regeldagen kan je baby de hele dag onrustig zijn en hij wil voor groei en ontwikkeling meer drinken. Het clusteren vindt op bepaalde delen van de dag plaats, wanneer je baby meer behoefte heeft aan geborgenheid en troost. Ga mee in de vraag van je kindje en slaap af en toe samen bij.

Hebben jij en je kindje al regeldagen gehad? En hoe vind jij het clusteren? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!

clusterdagen medela