Borstvoeding geven wanneer jij of je baby ziek is

Mag je borstvoeding blijven geven als je ziek bent? En wat als je baby ziek is? Lactatiekundige Nienke geeft antwoord en vertelt je meer over borstvoeding geven wanneer jij ziek bent of je baby ziek is. 

Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Als jij of je baby ziek is, vraag je je misschien af of het wel veilig is om borstvoeding te geven. Goed nieuws! Borstvoeding geven wanneer jij ziek bent of wanneer je baby ziek is, kan veel voordelen voor jullie hebben.

Wist je dat als je je baby borstvoeding geeft, de kans dat hij ziek wordt sowieso al kleiner is? Moedermelk kan natuurlijk niet volledig voorkomen dat je kindje ziek wordt, maar de beschermende eigenschappen van moedermelk zorgen er wel voor dat baby's die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn en sneller beter worden dan baby's die kunstvoeding krijgen. Moedermelk bevat antibacteriële en antivirale elementen. Afhankelijk van hoe lang je borstvoeding geeft, verlaag je je baby's kans om een verkoudheid, griep, infecties aan de oren en/of luchtwegen, ziekte en diarree te krijgen.
 

Mag ik borstvoeding geven als mijn baby ziek is?

Ja, je mag gewoon borstvoeding geven. Dit geef je zieke baby namelijk een grote kans op een spoedig herstel en helpt om je kindje gerust te stellen. Je moedermelk bevat antistoffen, witte bloedcellen, stamcellen en beschermende enzymen die infecties bestrijden en kunnen helpen bij de genezing. Moedermelk bevat ook een constant wisselende hoeveelheid vitaminen en voedingsstoffen die je kindje helpen om zo snel mogelijk beter te worden. Dat betekent minder ziektedagen en minder bezoekjes aan de dokter voor jullie allebei. 


Wist je dat de samenstelling van je moedermelk verandert al je baby ziek is? Als jij blootgesteld wordt aan een bacteriële of virusinfectie, maakt je lichaam antistoffen aan om de infectie te bestrijden. Die antistoffen worden dan via je moedermelk aan je kindje doorgegeven. De concentraties cellen die het immuunsysteem versterken, ook wel leukocyten genoemd, nemen in je moedermelk ook snel toe als je baby ziek is.
Het kan wel zo zijn dat je misschien de manier waarop je borstvoeding geeft aan moet passen wanneer je kindje ziek is. Zo kan het zijn dat wanneer je baby bijvoorbeeld verkouden is, hij vaker gevoed wil worden maar dan wel gedurende kortere perioden. Als troost maar ook omdat een verstopte neus het moeilijker kan maken om langer aan de borst te liggen. Als je baby een verstopte neus heeft, vindt hij het wellicht ook fijner om rechtop gevoed te worden. Bekijk hier verschillende borstvoedingshoudingen die je kunt uitproberen.
 

Mag ik borstvoeding geven als ik ziek ben?

Het kan het laatste zijn waar je zin in hebt, maar het is het beste als je borstvoeding blijft geven bij bijna alle vaak voorkomende ziekten. Blijf zoals gewoonlijk borstvoeding geven als je over moet geven of een verkoudheid, griep, koorts, diarree en overgeven of mastitis hebt. Je baby zal niet besmet raken via de moedermelk. Sterker nog, je moedermelk zal antistoffen bevatten die het risico verlagen dat hij hetzelfde virus krijgt.


Ziek zijn en borstvoeding blijven geven kan echter wel extreem vermoeiend zijn. Je moet voor jezelf zorgen, zodat je voor je baby kunt zorgen. Houd je vochtgehalte op peil, eet wanneer je kunt en onthoud dat je lichaam extra rust nodig heeft. Ga lekker op de bank zitten en maak het jou en je baby gemakkelijk voor een paar dagen. Vraag familie en vrienden om indien mogelijk te helpen met het zorgen voor je baby, zodat jij je kunt concentreren op je herstel.

Borstvoeding geven & het coronavirus

Vraag je je vanwege de situatie met het coronavirus af of je borstvoeding mag geven? Bekijk dan de meest recente informatie en richtlijnen op de websites van het RIVM en UNICEF