Eerste hulp bij pijnlijke tepels
Pijnlijke tepels of tepelkloven is één van de meest genoemde uitdagingen in borstvoeding voor moeders. Hoe ontstaan pijnlijke tepels en wat kun je eraan doen? Lees snel verder voor onze tips.
Hoe ontstaan pijnlijke tepels, gevoelige tepels en tepelkloven?
Veel moeders die borstvoeding geven hebben de eerste weken last van pijnlijke tepels, gevoelige tepels of tepelkloven. Dit is vervelend en niet zo vreemd. Borstvoeding is nieuw voor je baby én voor jou. Je lichaam is het niet gewend om een kindje aan de borst te hebben. Het is dus heel normaal dat je tepels even moeten wennen.
Wat zijn tepelkloven?
Tepelkloven zijn kleine scheurtjes, kloofjes of ruwe plekken in de tepel en de tepelhof. Deze kloofjes geven een stekende of branderige pijn, vooral wanneer de baby met drinken begint of stopt.
Wanneer ontstaan pijnlijke tepels of tepelkloven?
Aan het begin van je borstvoedingsperiode zal je kindje vaak en waarschijnlijk ook gedurende een lange tijd drinken. Voor kindjes tussen de 1 en 6 maanden oud is het normaal om 4 tot 13 keer per dag aan de borst te drinken. Een borstvoedingssessie duurt gemiddeld tussen de 12 en 67 minuten. Ook zal je waarschijnlijk even moeten wennen aan de druk en zuigkracht die je baby gebruikt wanneer hij aan de borst drinkt. Het is dus niet vreemd dat je tepels aan het begin van je borstvoedingsperiode wat gevoelig of pijnlijk aanvoelen.
Wat kunnen ook oorzaken zijn van pijnlijke tepels of tepelkloven:
- Het kan zijn dat je kindje niet goed is aangelegd. Als je kindje verkeerd is aangelegd, zal hij niet goed kunnen drinken en kan je pijnlijke tepels krijgen. Zorg er daarom voor dat je kindje meteen vanaf het begin op de juiste manier leert drinken. Een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist kan jou en je kindje hierbij helpen en tips geven voor fijne borstvoedingshoudingen.
- Een te korte tongriem (ankyloglossia) komt voor bij 4 tot 11% van de pasgeboren baby's. Daarbij is de tongriem (frenulum), die de tong verbindt met de onderkant van de mond, korter dan normaal. Een baby met een te korte tongriem is mogelijk niet in staat om zijn mond ver genoeg open te doen om voldoende borst in zijn mond te nemen bij het voeden en zijn tong bedekt waarschijnlijk niet zijn tandvlees aan de onderkant wanneer hij zuigt. Dat kan leiden tot pijnlijke tepels bij jou en frustratie bij je baby. Een medisch deskundige of lactatiekundige moet je baby onderzoeken om te bevestigen dat er sprake is van een te korte tongriem. De eventueel nodige behandeling bestaat uit een eenvoudige procedure waarbij de tongriem wordt ingeknipt. Deze procedure wordt uitgevoerd door een deskundige, er is meestal geen verdoving nodig en het kan helpen om voedingsproblemen onmiddellijk op te lossen.
Wanneer zouden de pijnlijke en gevoelige tepels over moeten zijn?
Na de eerste weken zullen jij en je kindje meer aan elkaar en aan de borstvoeding gewend zijn. Dan zou het geven van borstvoeding niet pijnlijk mogen zijn. Als je toch last hebt van tepelkloven of pijnlijke of bloedende tepels, neem dan contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt.
Hoe verlicht je pijnlijke tepels?
Door de juiste borstverzorging verlicht je de pijnlijke tepels:
- Was je borsten met water, maak je borsten alleen met water schoon en gebruik geen zeepproducten op je borsten. De kliertjes van Montgomery (de bultjes op je tepelhof) maken een olie aan die je tepels beschermt. Zeepproducten kunnen deze natuurlijke olie weghalen met mogelijk droge of geïrriteerde tepels als gevolg.
- Laat aan de lucht drogen, laat je tepels aan de lucht drogen of dep ze met een handdoek voorzichtig droog.
- Verschoon zoogcompressen regelmatig als ze vochtig worden ook om het risico van bacteriële infecties te verminderen.
- Verzorg je tepels, om je tepels te verlichten en te verzorgen kun je een tepelzalf van lanoline gebruiken, zoals onze Purelan™. De formule zorgt voor snelle verlichting bij pijnlijke tepels en blijft langer op de huid zitten, waardoor de tepelcreme ook langer werkzaam is. Purelan™ is 100% natuurlijk en ultra zuiver door geavanceerde technologieën. Je hoeft de zalf daardoor ook niet weg te halen voordat je borstvoeding gaat geven, want het is veilig voor jou en je baby. De tepelzalf heeft een rijke textuur, is makkelijk smeerbaar en heeft een neutralere geur en smaak. Tip: Purelan™ is niet alleen perfect voor pijnlijke tepels of tepelkloven, maar ook voor schrale lippen of droge plekjes op de huid van je baby. Handig dus om altijd in je handtas of luiertas te hebben!
Wat is jouw beste tip bij pijnlijke tepels? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Facebookpagina.