Monique: Kolven en vliegen, dat zou toch anders moeten kunnen?
Een carrière, een baby én borstvoeding geven? Geen probleem voor Monique. Maar hoe werkt dat als je als carrièrevrouw een zakelijke vlucht moet maken? Kan je dan je afgekolfde borstvoeding wel meenemen? En werkt de douane en het vliegtuigpersoneel wel mee? Monique deelt haar ervaring over kolven en vliegen.
Een carrière en daarnaast een baby op laten groeien? In de huidige tijd geen probleem zou je denken. Ook voor moeders die ervoor kiezen hun kleine met borstvoeding te voeden gedurende de eerste maanden na de geboorte is er best wat geregeld, al kan het zeker beter. Kolfplekken op het werk, hoe beperkt dan ook, zijn meestal wel voorzien in grotere bedrijven. Maar wat als je wordt gevraagd om een zakelijke reis met het vliegtuig te gaan maken? Een nachtje van huis, dat moet kunnen. Dus vol goede moed tickets geboekt en we gaan vliegen!
Maar dan… de kleine meid is lekker bij papa, geen probleem. Maar borstvoeding en vliegen hoe werkt dat eigenlijk? Googelen levert niet veel op. Vliegtuigmaatschappijen doen alleen uitspraken over reizen met baby. Daarnaast hebben we natuurlijk de 100 ml handbagage regel, veel te weinig dus voor het vervoeren van borstvoeding. Nou kan je natuurlijk altijd kolven en de melk weggooien, maar ja ik heb geen megaproductie en zo groot is mijn voorraad daarom nou ook weer niet. Wat zonde!
Kolven en vliegen: een grote puzzeltocht
Ok, dan de grote puzzeltocht, hoe is dit een beetje praktisch op te lossen. Het is natuurlijk een korte reis dus de voorkeur geniet handbagage. Voor de terugreis moet de koffer wel in het ruim, anders kan de melk niet mee naar huis. Helaas vind je daar dan wel genoeg horrorverhalen over op internet.
Koelelementen mogen mee in de handbagage, mits je gekoelde medicijnen bij je hebt. Over borstvoeding geen uitspraak. Telefoontjes met de vliegtuigmaatschappij en Schiphol geven geen duidelijk beeld. Waarschijnlijk mag het mee. Blijkbaar ligt dat aan de bui van de douanebeambte. Ok op hoop van zegen dan maar. Verder een koeltas en genoeg flesjes met een goede schroefdop, plastic zakjes met oog op het eventuele lekken en natuurlijk de kolf.
Koelelementen, heeft u dan medicijnen?
Daar gaan we dan! Bij de douane wordt er wat raar gekeken. Koelelementen… Heeft u medicijnen? Nee ik heb ze nodig omdat ik borstvoeding geef en dus kolf. Ah ok, er wordt even druk overlegd en gelukkig ze mogen mee. Eenmaal na de douane op zoek naar een ruimte voor de eerste kolfsessie. Dat is gelukkig op Schiphol best netjes geregeld. Zo ongeveer elke 100m is er bij de toiletten ook een babycare ruimte waar je de kleine kan verschonen. Maar waar dus ook een stoel, stopcontact en wasbak zijn en de ruimte kan op slot. Top, hier dan maar kolven. Dit levert wel wat geklop op de deur op, het duurt immers wel erg lang. Sorry mensen, ik ben aan het kolven.
Zelf had ik koude koelelementen bij me en kon ik de melk dus gewoon in de koeltas bewaren. Maar ik had ook al tips van andere reizende moeders gehad dat je in het vliegtuig ook altijd kan vragen of het in de koelkast mag. Moet je wel een vliegtuig hebben met koelkast. Op de terugreis wilde ik hier gebruik van maken, maar we hadden een mini vliegtuig zonder koelkast. Helaas, gelukkig kan borstvoeding ook op kamertemperatuur nog een paar uur bewaard worden. Dus geen probleem.
Verder had ik al met het hotel contact gehad en mocht ik mijn melk en koelelementen daar in de koelkast en vriezer bewaren. Zo kon ik de melk dus goed koud houden. Werkoverleg en de volgende dag einde van de middag weer richting huis.
Dit zou toch anders moeten kunnen?
Alle flesjes niet te vol gedaan in verband met eventuele overdruk in het vliegtuig en voor de zekerheid elk flesje in een zakje gedaan. Daarna de koffer ingecheckt. So far so good. Op het vliegveld in München was het helaas iets minder goed geregeld. Uiteindelijk op de grond in het invalidetoilet gekolfd. In elk geval een ruimte die afgesloten kan worden met stopcontact en stromend water.
Eenmaal weer thuis toch een beetje met spanning de koffer openmaken. Gelukkig!! Alles is nog koud en niks is gaan lekken. Geslaagde eerste werktrip!!
Mijn ervaring is dat het wel kan (in elk geval op een korte trip), maar dat vliegtuigmaatschappijen geen idee hebben wat ze moeten met moeders die zonder kind reizen. Er is geen duidelijk beleid en dus is het toch duimen op het moment dat je bij de douane staat. Het is dus zeker niet gegarandeerd dat je al je spullen, zoals de koelelementen, zonder problemen mee krijgt. Dat zou toch anders moeten kunnen. Hoe deed jij dat? Met borstvoeding, kolven en vliegen?