Flex™ technologie – een totaal nieuwe kolfervaring
De recentste innovatie van Medela is een kolf met een vernieuwde connector en een uniek borstschild dat je kunt aanpassen aan jouw vormen en is ontwikkeld om kolven makkelijker en efficiënter te maken. Hieronder lees je hoe het werkt.
Wanneer je moedermelk kolft voor je baby – af en toe of dagelijks – wil je dat zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk doen.
Het borstschild – het deel van de afkolfset dat over je tepel past terwijl je kolft – speelt een belangrijke rol voor zowel het comfort als de efficiëntie tijdens het verwijderen van melk. 1 Daarom biedt Medela al jaren schilden in diverse schachtmaten aan voor verschillende tepeldiameters, maar de teams bij Medela vroegen zich af of het borstschild nog verder kon worden verbeterd.
Ruimte voor verbetering
Een borstschild bestaat uit twee hoofdonderdelen, een schacht waarin de tepel heen en weer kan bewegen en een breed, gehoekt deel dat over de borst wordt geplaatst dat de flens wordt genoemd. Idealiter moet het schild de vorm van je borst volgen en je borst niet samendrukken. Dr. Danielle Prime, Breastfeeding Research Associate bij Medela's Medical Research Department, legt dit uit: "De openingshoek van een gewone borstschildflens is 90°. Hoewel die flensvorm op zich goed werkt, lijkt hij niet op de vele borsten die ik in mijn onderzoekscarrière ben tegengekomen!"
"We vroegen ons af of dit onderdeel van de borstkolf van invloed zou kunnen zijn op het verwijderen van melk en op de pasvorm en het algehele comfort van de moeder. We wisten dat er verbeteringen mogelijk waren", zegt ze.
Danielle en haar collega's gebruikten de database van Medela met 3D-scans van lacterende borsten – een wereldprimeur – om de contouren en vormen van de borst te bestuderen. 2 "We ontdekten dat de hoek van 90° in feite erg beperkend kan zijn voor sommige moeders", zegt ze. "We zagen ook dat het borstweefsel soms niet erg makkelijk de flens binnenkwam en het eerste deel van het borstschild dat de borst raakte, de harde buitenrand was, wat ongemak kan veroorzaken."
Een nieuwe kolfhoek
Het onderzoeksteam begon hierop te experimenteren met borstschildflenzen met verschillende hoeken. 3 Ze merkten dat bij een grote hoek van 120° de tepel verder in de schacht van het borstschild komt, maar dat er dan ruimte tussen de rand en de borst ontstaat, wat meer risico op een slechte afdichting geeft.
Een hoek van 105° gaf het team precies wat ze zochten: "Een hoek van 105° komt heel mooi overeen met de contour van de borst. Er is dan contact over het gehele oppervlak van het borstschild en het borstweefsel wordt nergens samengedrukt. Naar ons idee kan dat echt bijdragen aan meer comfort en een betere melkstroom door de melkkanalen", zegt dr. Prime.
Tijdens het kolven moet je tepel zich in het midden van de schacht bevinden, zodat hij er vrij in kan bewegen zonder wrijving. Het onderzoeksteam kwam erachter dat de hoek van 105° daarbij ook helpt. "Door de flenshoek iets te openen, kan de tepel zich al in de schacht bevinden wanneer het kolven begint. Momenteel bevindt bij twee derde van de moeders de tepel zich niet in de schacht bij het begin van het kolven – de tepel zit verder naar achteren, weg van de schacht, zodat je moeilijk kunt zien of hij goed in het midden zit", zegt dr. Prime.
Bovendien kan je tepeldiameter 2 tot 3 mm groter worden tijdens het kolven of voeden, 4 dus moet de schachtmaat iets groter zijn dan je tepel. Dr. Prime legt dit als volgt uit: "Bij de borstschildmaat gaat het erom dat de tepel en de schacht op elkaar afgestemd zijn, de behamaat is niet belangrijk. We weten dat veel moeders hun borstschildmaat kiezen, bijvoorbeeld omdat er L op de verpakking staat en ze grote borsten hebben. En dat is niet juist."
Als vuistregel moet de schacht van het borstschild 4 mm wijder zijn dan de diameter van je tepel voordat je met kolven begint. Het goede nieuws is dat Medela vijf schachtmaten aanbiedt: "Gebruik onze maatwijzer, dan weet je zeker dat je de beste maat op basis van je tepeldiameter krijgt", aldus dr. Prime.
Nieuwe ovale vorm en zachte rand
En de innovatie houdt daar niet op. In een geweldig voorbeeld van samenwerking tussen experts – met onder meer specialisten in gebruiksvriendelijk design en technische onderzoeks- en productspecialisten – in nauwe samenwerking met moeders die borstvoeding geven, is het borstschild geëvolueerd tot het huidige model met een ovale vorm die 360° kan worden gedraaid. Daardoor kunnen moeders het schild over hun borst bewegen om een goede afdichting te verkrijgen.
"We hebben de flenshoek van 105° helemaal rond die ovale vorm aangehouden, zonder dat één deel meer open is dan een ander deel", legt dr. Prime uit. "Je kunt het dus niet verkeerd vasthouden. Moeders kunnen het schild overal plaatsen waar het goed op hun borstvorm aansluit."
"Afhankelijk van hoe vol of leeg de borst is, kunnen de vorm en contour variëren en het nieuwe schild kan daaraan ook worden aangepast: "Moeders kunnen nu verschillende manieren uitproberen om het borstschild vast te houden om te ervaren wat het beste aanvoelt tijdens het kolven", zegt dr. Prime.
Tot slot hebben de technisch specialisten van Medela het nieuwe PersonalFit Flex™ borstschild ook een zachte, soepele rand gegeven. Deze rand biedt niet alleen een geweldige pasvorm en een comfortabele kolfervaring, maar zorgt ook voor een zachte afdichting tussen schild en borst.
Tijd om te testen
Toen het ovale 105°-schild klaar was, was het tijd om het op de proef te stellen. Het team verrichtte vier klinische onderzoeken met kolvende moeders – in ziekenhuizen, bij moeders thuis en in het laboratorium van het Medela-hoofdkantoor in Zwitserland. 5
"Eén test was een gedetailleerde video-opname van de tepelbeweging tijdens het kolven. We hadden een kleine tepelcamera, zo leuk! Zo konden we zien hoe de dynamiek van de tepelbeweging verschilde met deze nieuwe, wijdere borstschildhoek", onthult dr. Prime. "Wat we zagen, was het bewijs dat de tepels van de moeders zich precies zo gedroegen als we hadden voorspeld met de 3D-scans."
Met de positieve uitkomsten van dit onderzoek ging het team verder met testen, met zowel exclusief als af en toe kolvende moeders in ziekenhuizen en in hun eigen huis. Wat was hun beoordeling?
Manuela, moeder van twee, Zwitserland, was onder de indruk: "Ik heb een grote behamaat en met ronde borstschilden vond ik het altijd lastig om de juiste positie te vinden. Met het ovale PersonalFit Flex™ borstschild is het makkelijker voor me om snel de juiste positie te vinden en het is veel comfortabeler. Ik denk dat de melk ook beter stroomt, misschien omdat ik de plek waar de tepel moet zitten makkelijker kan vinden."
"Moeders hebben het gevoel dat het PersonalFit Flex™ borstschild ontworpen is om beter bij hun borstvorm te passen", zegt dr. Prime. "En dat kan heel goed kloppen, want de borst vormt zichzelf in dit borstschild in plaats van dat je de borst in het schild moet duwen."
Jeannine, moeder van twee, Zwitserland, is het daarmee eens: "Toen ik het nieuwe PersonalFit Flex™ borstschild voor het eerst probeerde, dacht ik: 'Wow, het past gewoon!'. Met andere borstschilden moest ik twee of drie keer een poging doen om het te plaatsen, voordat het goed zat. Ik gebruikte het ovale schild en het paste meteen de eerste keer. Jammer dat ik het ovale schild niet vanaf het begin heb gehad. Misschien zou ik beter hebben gekolfd!"
"We hebben gemerkt dat de meerderheid van de moeders begint met het schild in een horizontale positie, enkelen in een verticale en een nog kleiner aantal in een schuine positie", zegt dr. Prime. "Veel moeders veranderen vervolgens de positie of proberen verschillende manieren van vasthouden uit bij opeenvolgende kolfsessies."
Verbeterde melkopbrengst
Maar misschien wel de belangrijkste test was gericht op de efficiëntie van het nieuwe PersonalFit Flex™ borstschild. Zou het de hoeveelheid melk die moeders afkolven vergroten?
Om daarachter te komen, verrichten de wetenschappers van Medela een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, 6 waarbij moeders werden uitgenodigd die exclusief of hoofdzakelijk borstvoeding hadden gegeven gedurende een tot zes maanden (en die dus een op gang gebrachte, constante melkproductie hadden) om gedurende 15 minuten te kolven met één borstschild en om dan een week later hetzelfde te doen met een ander borstschild. De helft van de moeders gebruikte eerst het nieuwe ovale 105°-schild en de andere helft begon met een rond 90°-schild.
"We toonden aan dat wanneer de moeders het nieuwe borstschild gebruikten, ze een aanzienlijk grote hoeveelheid melk verkregen", zegt dr. Prime. "Als we kijken naar het 'percentage beschikbare melk dat is verwijderd', kunnen we ook zeggen dat het schild zorgt voor een aanzienlijk betere lediging van de borst. De feitelijke cijfers zijn gemiddeld 11% meer melkvolume en een 4% betere lediging."
Hoe Flex™ technologie flexibiliteit biedt
Alle elektrische borstkolven van Medela zijn verkrijgbaar met Flex™ technologie: Swing Flex, Swing Maxi Flex en Freestyle Flex. Deze kolven worden geleverd met twee borstschildmaten (21 mm en 24 mm). Of als je een Medela Symphony met PersonalFit™ Plus borstschild huurt, kun je het innovatieve nieuwe PersonalFit™ Flex borstschild kopen om het daarmee te gebruiken. Onze Harmony handkolf beschikt nu ook over het comfortabele Flex™ borstschild.
Deze elektrische borstkolven hebben daarnaast een gemakkelijk vast te houden connector met geïntegreerde overloopbeveiliging (ook gesloten systeem genoemd), waardoor je kunt kolven in een comfortabele zittende houding die werkt voor jou.
Manuela kan dat beamen: "Normaal moet ik bij het kolven controleren of de melk nog stroomt en dat er niets verschuift. Met dit ovale schild heb ik het gevoel dat er niets verschuift en kan ik in een meer ontspannen houding achteroverleunen. Ik hoef er niet zo gefixeerd op te zijn of alles nog steeds goed zit."
Jeannine is het daarmee eens: "Omdat het borstschild anders op mijn borst zit, voel ik dat de melk beter stroomt en kan ik achteroverleunen zonder dat de schacht door melk geblokkeerd raakt."
Dat moeders zoals Manuela en Jeannine zich meer ontspannen en op hun gemak voelden tijdens het gebruik van het nieuwe schild zou de toename van het melkvolume kunnen verklaren. Stress en ongemak kunnen remmend werken op het hormoon oxytocine, dat essentieel is voor de afgifte van moedermelk. 7
Een andere theorie voor de reden waarom dit nieuwe borstschild het volume verhoogt, is dat de vorm ervan nauw overeenkomt met de contour van de borst. Op het moment dat er een toeschietreflex optreedt, worden de melkkanalen in je borst 68% vergroot om ruimte te maken voor alle melk die erdoorheen stroomt naar je tepel toe. 8 Deze nieuwe vorm en hoek lijken bij te dragen aan een betere melkstroom.
Precies dit type diepgaande kennis van de wetenschap van moedermelkproductie zorgt dat Medela in staat is om dit soort innovaties te creëren, legt dr. Prime uit:
"Onderzoek is het fundament van Medela; het zit in ons DNA. We investeren zowel in basaal onderzoek naar 'hoe lactatie werkt' als in toegepast onderzoek zoals de borstschildentests die we met de moeders hebben gedaan. Daardoor zijn we beter in staat om op wetenschappelijke basis te innoveren en onze producten wetenschappelijk onderbouwd te ontwikkelen, zodat we meer moeders kunnen helpen hun wonderbaarlijke melk langer aan hun baby's te geven. En daarom zeggen we dat we onderzoek tot leven brengen, wat in essentie het verhaal achter de Flex™ technologie is – het is er een heel goed voorbeeld van."
1 Jones E, Hilton S. Correctly fitting breast shields are the key to lactation success for pump dependent mothers following preterm delivery. J Neonatal Nurs. 2009;15(1):14-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135518410800121X
2 Muther,M. et al. 3D scans of the lactating breast can be used to investigate the breast:breastshield interface. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
3 Schlienger,A. et al. Optimisation of breastshield shape with the aim of improving breast expression. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
4 Geddes DT et al. Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants. Early Hum Dev. 2008;84(7):471-477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262736
5 ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT02496429; NCT02492139; NCT02719548; NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
6 ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
7 Newton M, Newton NR. The let-down reflex in human lactation. J Pediatr. 1948;33(6):698-704. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18101061
8 Ramsay DT et al. Ultrasound imaging of milk ejection in the breast of lactating women. Pediatrics. 2004;113(2):361-367. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754950