De 28e week van de zwangerschap

Tegen het einde van het tweede trimester geeft je mooi groeiende buik je waarschijnlijk echt het gevoel heel zwanger te zijn.

Mum sleeping comfortably with a big u-shaped pillow

Je kunt je baby waarschijnlijk goed voelen en zelfs zien bewegen in je buik. Misschien kun je zelfs zien wat een voetje of een elleboog is! Vraag je arts of verloskundige om je die aan te wijzen tijdens je volgende afspraak als ze je buik betasten.

Bij de normale gewichtstoename en groei van de baby kunnen sommige zwangere vrouwen zich meer beperkt voelen in hun eigen bewegingen en misschien af en toe rugpijn hebben. Praat met je arts of verloskundige over wat je daarbij kan helpen.

Je baby meet nu ongeveer 37 cm van hoofd tot billen en heeft ongeveer de grootte van een grote krop sla. Je baby weegt nu ook al ongeveer 1 kg!

De longen van je baby blijven groeien, de bronchiën vertakken zich verder en de bloedvaten ontwikkelen zich meer en meer. Een stof die surfactant wordt genoemd bedekt ondertussen alle alveoli (of longblaasjes) en voorkomt dat ze aan elkaar kleven. Dit is een heel slimme stof, die ervoor zorgt dat de baby vanaf de geboorte gemakkelijk kan ademen.

Misschien merk je zelfs dat je baby de hik heeft in je buik. Je dacht wellicht "dat lijkt wel de hik", en je had gelijk! Wonderbaarlijk genoeg kan dat ook in de baarmoeder gebeuren!

Heb je er al over nagedacht en met je partner, arts of verloskundige besproken waar je je baby ter wereld wilt brengen? Sommige moeders kiezen voor een thuisbevalling, anderen gaan liever naar het kraamhotel of geboortecentrum en weer anderen voelen zich het prettigst in het ziekenhuis. Wees niet bang om vragen te stellen aan je arts of verloskundige, zodat je de juiste beslissing kunt nemen waar jij je comfortabel bij voelt in jouw omstandigheden. Bijvoorbeeld: welk percentage vrouwen in het ziekenhuis bij jou in de buurt een keizersnede nodig heeft, of een thuisbevalling een goede optie is, wat het beleid van het ziekenhuis is om nieuwe moeders te helpen bij het geven van borstvoeding. Als je al een verloskundige hebt, kan hij of zij je onbevooroordeelde en op feiten gebaseerde informatie geven over welke opties voor bevalling en geboorte er zijn voor jou, je baby en je zwangerschap.

Dit is ook het moment om na te denken over een geboorte- en borstvoedingsplan.  Het is niet te vroeg, want er is veel om over na te denken en je bent wellicht pas begonnen met de zwangerschapscursus. Dus je hebt veel nieuwe ideeën opgedaan die nog vers in je geheugen liggen. Noteer ze en bespreek ze met je partner, familie, vrienden en met je arts of verloskundige. Zo krijg je een beter inzicht in de mogelijkheden die er voor, tijdens en na de bevalling zijn en kun je beter bepalen wat voor jou het beste voelt.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Gerelateerde producten
3in1 Nursing and Pumping Bra product image 3in1 borstvoedings- en afkolfbeha

Afkolven en borstvoeding geven in alle comfort met de borstvoedings- en kolfbeha van Medela. Veelzijdig 3-in-1 ontwerp, lichtgewicht, ultra-ademend en met Adaptive Stretch™ voor een ...