De 18e week van de zwangerschap

Je bent nu 5 maanden zwanger. In week 18 gebeurt er veel voor jou en je baby. Hier kun je alles lezen over je baby en je lichaam in de 18e week.

Pregnant mum stroking her belly with her young daughter

Hoe de aanstaande mama zich voelt bij 18 weken - je symptomen

  • Je baarmoeder groeit met je baby mee tijdens de 18e week en de daaropvolgende weken. Je zult dat merken doordat je zwaarder wordt en aan je buik die uitrekt.
  • Je hart werkt nu 40 tot 50 procent harder dan normaal door het toegenomen bloedvolume tijdens je zwangerschap. Je kunt je licht in het hoofd voelen en duizelig worden. Bespreek alle veranderingen in je lichamelijke gezondheid met je verloskundige of arts.
  • Als je ligamenten uitrekken en zich aanpassen aan de groei van je baby, kun je rekpijn ervaren in de vorm van een kramp in je onderbuik.
  • Je kunt kuitkramp of spierkramp krijgen tijdens je zwangerschap, omdat je meer magnesium uitscheidt dan normaal.

De ontwikkeling van je baby in de 18e week van de zwangerschap

Je baby heeft al de grootte van een zoete aardappel. Hij of zij meet van hoofd tot teen ongeveer 15 cm en weegt tussen 125 en 200 gram.

De handjes en voetjes van je baby zijn nu volledig ontwikkeld.  En hij of zij heeft zelfs kleine, zachte vingernagels en teennagels.

Je baby kan zijn of haar armen en benen bewegen. Door deze bewegingen worden de hersenen gestimuleerd met zintuiglijke ervaringen. Je baby heeft al enkele reflexen ontwikkeld. Bij de geboorte zal je baby bijna alle reflexen hebben die hij of zij nodig heeft

De ontwikkeling van de longen vordert ook aanzienlijk in de 18e week van de zwangerschap. Je baby 'ademt vruchtwater in en uit', wat ook het zich ontwikkelende spijsverteringskanaal versterkt. Vruchtwater en dode cellen komen vanuit de maag in het darmkanaal terecht, waar zogenaamd meconium wordt gevormd. Dat is de zwarte substantie die de baby zal uitscheiden wanneer hij of zij zijn eerste stoelgang heeft.

Tips voor een zorgeloze 18e week van de zwangerschap

Voorkom zwangerschapsstriemen door gezond en evenwichtig te eten, veel te drinken en je buik in te smeren met speciale oliën of crèmes. Eet gezond en blijf actief. Evenwichtige, calciumrijke voeding bouwt en versterkt de botten van je baby. Voedingsmiddelen zoals melk, kaas, groenten, venkel en broccoli bevatten veel calcium en andere essentiële mineralen.

Kom meer te weten over de volgende weken van je zwangerschap.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

2. Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy Vitamins, minerals and supplements in pregnancy - NHS (www.nhs.uk)

Gerelateerde producten
Medela Belly Band black Ondersteunende buikband

In het tweede of derde trimester van je zwangerschap kan de Medela Ondersteunende buikband je verlichting geven bij vermoeide spieren in je onderrug en buik. ...