Je borstkolf reinigen

Lees onze essentiële handleiding voor het reinigen en desinfecteren van je borstkolfuitrusting om ervoor te zorgen dat je afgekolfde moedermelk veilig is voor je baby.

Cleaning your breast pump equipment

Als je er even niet bent om je baby zelf te voeden, is afgekolfde moedermelk simpelweg het beste voedsel om aan je baby te geven. Het is essentieel dat je leert wanneer en hoe de onderdelen van de borstkolf tussen voedingsbeurten in moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd om ervoor te zorgen dat je melk veilig is om te drinken. Het goede nieuws is dat als je eenmaal de basisbeginselen van het reinigen en desinfecteren van je afkolfapparatuur onder de knie hebt, je melk tot vijf dagen veilig in de koelkast of maximaal negen maanden in de vriezer kan worden bewaard – zie onze gids voor het bewaren, invriezen en ontdooien van moedermelk voor meer adviezen.

Voordat je gaat kolven

Alle onderdelen van je borstkolf die in contact komen met je borsten of moedermelk moeten volledig schoon en droog zijn (zie hieronder). Maar niet alleen je apparatuur moet bij het afkolven van melk schoon zijn – datzelfde geldt voor jou! Denk er daarom aan om vóór elke kolfsessie je handen minstens 20 seconden grondig met zeep te wassen. Spoel ze dan af en droog ze af met een schone handdoek. Je hoeft je borsten niet te wassen, tenzij er crème of cosmetica op zit die niet geschikt is voor het geven van borstvoeding1; controleer bij twijfel de verpakking. Vele op lanoline gebaseerde tepelcrèmes kun je prima laten zitten terwijl je kolft.

Tips om je borstkolf na gebruik te reinigen

Was na het kolven altijd alle accessoires van de kolf, zoals flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden, die met je borsten of melk in contact zijn gekomen en droog ze zorgvuldig af, zodat ze klaar zijn voor je volgende sessie.

  • Spoel je kolfaccessoires eerst af met water van drinkkwaliteit (van ongeveer 20 °C) om eventuele achtergebleven melkproteïnen te verwijderen.
  • Was vervolgens alle onderdelen met warm water (ongeveer 30 °C) en vloeibaar afwasmiddel.
  • Spoel de onderdelen dan opnieuw 15 tot 20 seconden af met water van drinkkwaliteit.
  • In plaats daarvan kun je de kolfonderdelen afwassen in het bovenste rek van je afwasmachine met gebruik van je gewone vaatwasmiddel. Kleinere onderdelen kunnen in de bestekmand worden geplaatst. Leg moedermelkflesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden gericht in de afwasmachine.
  • Droog de accessoires af met een schone doek of laat ze aan de lucht drogen op een schone theedoek.
  • Vergeet niet om de handleiding van je borstkolf te raadplegen voor specifieke reinigingsrichtlijnen.

Je borstkolfaccessoires desinfecteren

Je moet ten minste eenmaal per dag je kolfonderdelen desinfecteren, nadat je ze hebt gewassen. Je moet dat ook doen als je borstkolfuitrusting gloednieuw is of een tijdje niet is gebruikt.

Desinfecteren betekent dat de onderdelen grondig worden ontdaan van ziektekiemen en bacteriën. Je hoort mensen vaak spreken over het 'steriliseren' van babybenodigdheden, of je ziet productreclames voor 'sterilisators', maar desinfecteren is een correctere term. Het is onmogelijk om apparatuur thuis volledig te steriliseren, zelfs met koken, omdat onze woningen geen volledig steriele omgevingen zijn. Maar desinfecteren waarborgt dat apparatuur veilig is voor jou en je baby.

Ieder product is anders, dus zorg ervoor dat je de desinfectiemethode volgt die jouw kolffabrikant aanbeveelt, maar in het algemeen zul je waarschijnlijk een van deze methoden toepassen:

  • Koken. Plaats de kolfonderdelen in een grote pan en zet ze onder water. Breng de pan met water aan de kook en laat hem minstens vijf minuten doorkoken, terwijl je ervoor zorgt dat alle onderdelen ondergedompeld blijven.
  • Magnetron. Plaats de kolfonderdelen in een voor de magnetron geschikte desinfectiezak of magnetronsterilisator en volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant op.
  • Stomen. Gebruik een elektrische stoomsterilisator en plaats flessen, borstschilden en spenen daarin met de opening naar beneden.
  • Sterilisatievloeistof of -tabletten. Sommige mensen kiezen voor een sterilisatieoplossing die gebruikmaakt van koud water. Als je daarvoor kiest, moet je ervoor zorgen dat alle onderdelen ten minste 30 minuten ondergedompeld zijn zonder opgesloten luchtbellen (en gooi de oplossing na 24 uur weg). In plaats daarvan kun je een desinfectiespray gebruiken.

Na het desinfecteren

Laat je borstkolfaccessoires na het desinfecteren helemaal droog worden, voordat je deze gebruikt:

  • Verwijder de kolfonderdelen uit de pan, desinfectiezak of sterilisator met schone handen of een schone tang. Pas op dat je je niet verbrandt!
  • Schud eventueel achtergebleven water van de onderdelen af en droog ze met een schone doek af of laat ze aan de lucht drogen.
  • Plaats de onderdelen op een gedesinfecteerd oppervlak of in een gedesinfecteerde bewaarcontainer.

Door je kolfaccessoires na gebruik te wassen en minstens eenmaal per dag grondig te desinfecteren, zorg je ervoor dat je moedermelk veilig voor je baby kan worden bewaard.  

Literatuur

1 US Food & Drug Administration. Using a breast pump. [Internet]. Silver Spring, MD, USA: US Department of Health and Human Services; 2018 [updated 2018 Feb 04; cited 2018 Apr 12]. Available from: www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/BreastPumps/ucm061944.htm

 

Gerelateerde producten
A Quick Clean bag from the front, closed Quick Clean™ magnetronsterilisatiez

Met de magnetronsterilisatiezakken van Medela kun je borstkolfonderdelen en borstvoedingsaccessoires eenvoudig, snel en veilig desinfecteren. ...