Coronavirus: Informatie voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven
Coronavirus: Informatie voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven

Het coronavirus (COVID-19) verspreidt zich, en daarmee verspreiden er ook veel twijfels, zorgen en informatie die onnauwkeurig of niet onderbouwd is.
Om je te voorzien van de laatste en meest betrouwbare informatie over borstvoeding, moedermelk, veiligheid en gezondheid van zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en hun baby's, heeft Medela dit COVID-19 informatieartikel gemaakt. We hebben meest gestelde vragen van ouders en antwoorden daarop verzameld. Deze antwoorden zijn afkomstige uit betrouwbare bronnen om je van nuttige informatie te voorzien. We zullen dit artikel regelmatig bijwerken zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt.
Deel deze informatie met je familie, vrienden en collega's. Help ouders om antwoorden te krijgen van betrouwbare bronnen.
Zwangerschap
Ik ben zwanger. Is het schadelijk voor de baby als ik COVID-19 heb tijdens de zwangerschap?
Volgens het CDC is er op dit moment niet genoeg bewijs om vast te kunnen stellen of het virus tijdens de zwangerschap van een moeder op haar baby wordt overgedragen, noch of dat het een mogelijke impact op de baby kan hebben. Dit wordt momenteel onderzocht. Op dit moment, is er een klein aantal gemelde problemen met de zwangerschap of bevalling (bijv. vroeggeboorte) bij baby's van moeders die tijdens hun zwangerschap positief op COVID-19 zijn getest. Het is echter niet duidelijk of deze uitkomsten wel of niet verband hielden met maternale infectie.
Ik ben zwanger. Kunnen zwangere vrouwen gemakkelijker COVID-19 krijgen?
Het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists stelt dat zwangere vrouwen niet gevoeliger lijken te zijn voor de gevolgen van infectie met COVID-19 dan de algemene bevolking. Zwangere vrouwen ervaren veranderingen in hun lichaam die het risico op sommige infecties kunnen vergroten. Het is bekend dat in het geval van virussen uit dezelfde familie als COVID-19 en andere virale luchtweginfecties, zoals influenza, zwangere vrouwen een hoger risico hebben gehad op het ontwikkelen van een ernstige ziekte. Daarom zegt het CDC dat het voor zwangere vrouwen altijd belangrijk is om zichzelf tegen ziekten te beschermen.
Ik ben zwanger. Hoe bescherm ik mezelf tijdens de zwangerschap tegen COVID-19?
Zwangere vrouwen moeten dezelfde maatregelen nemen als de algemene bevolking om infectie te voorkomen. Zie het antwoord op de vraag Hoe kan ik mezelf en anderen beschermen? onder het kopje Algemene informatie.
Wat als ik zwanger ben en iemand ontmoet die het virus heeft, mag ik dan nog borstvoeding geven?
Ja. Moedermelk is voor de meeste baby's de beste voeding. Moedermelk biedt bescherming tegen veel ziektes. De Academy of Breastfeeding Medicine, WHO en het CDC adviseren om als je van plan bent borstvoeding te geven of moedermelk aan je baby te geven, gewoon borstvoeding te geven, zelfs als je blootgesteld bent aan het coronavirus of symptomen hebt. Als er een kans is dat je besmettelijk kan zijn, moet je echter wel alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat het virus naar je baby wordt verspreid, inclusief het wassen van je handen voordat je je baby vasthoudt en het dragen van een gezichtsmasker wanneer je in nauw contact bent met je baby, bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding.
Wat gebeurt er als een vrouw met COVID-19 bevalt?
Volgens de nieuwe richtlijn van het AAP van 22 juli 2020 met betrekking tot de scheiding van moeders en baby's, mogen moeders waarbij het vermoeden is dat of bevestigd is dat ze COVID-19 hebben bij hun pasgeborenen slapen als er voorzorgsmaatregelen worden genomen om de baby’s te beschermen tegen maternale infectieuze respiratoire secreties. Volgens het CDC, wordt er aanbevolen om als er een verlengde tijdelijke scheiding nodig is, bijvoorbeeld omdat de moeder medische zorg nodig heeft, de baby afgekolfde moedermelk te geven. Indien mogelijk moet een speciale borstkolf worden verstrekt. Als het niet mogelijk is om een borstkolf te wijden aan een COVID-19-positieve moeder, kan de moeder een borstkolf voor meerdere gebruikers gebruiken. Er moet speciale zorg worden besteed aan het reinigen en desinfecteren van de borstkolf voordat deze door een andere moeder wordt gebruikt. Zie het antwoord op de vraag Wat is de aanbeveling voor het gebruik van Medela apparatuur als een moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege het coronavirus? in het onderdeel Gebruik van borstkolven en andere producten.
Johns Hopkins Medicine stelt dat zodra de symptomen van de moeder verbeterd zijn en zij en haar baby klaar zijn om naar huis te gaan, ze door kan gaan met het geven van afgekolfde moedermelk of directe borstvoeding kan gaan geven, zolang de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar haar baby. Deze maatregelen omvatten het wassen van haar handen voordat ze haar baby vasthoudt en het dragen van een gezichtsmasker wanneer ze in nauw contact staat met haar baby.
Borstvoeding
Mag ik borstvoeding geven als ik geïnfecteerd ben met COVID-19?
UNICEF, de Academy of Breastfeeding Medicine, WHO en het CDC stellen dat de moeder, gezien de voordelen van borstvoeding en de insignificante rol van moedermelk bij de overdracht van andere luchtweginfecties, door kan gaan met borstvoeding geven, zolang ze alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Er is beperkt bewijs voor de aanwezigheid van viraal RNA in moedermelk, maar er is geen bewijs voor actief virus in moedermelk of voor de overdracht hiervan via moedermelk. Momenteel is de belangrijkste zorg niet of het virus via de moedermelk kan worden overgedragen, maar eerder of een besmette moeder het virus tijdens de borstvoeding via ademhalingsdruppels kan overdragen. Voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het virus je baby besmet, zijn onder meer het wassen van de handen voordat je je baby vasthoudt en het dragen van een gezichtsmasker wanneer je in nauw contact komt met je baby, bijvoorbeeld tijdens directe borstvoeding. Raadpleeg je zorgprofessional als je vragen hebt.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het geven van moedermelk specifieke voordelen biedt die relevant zijn voor de COVID-19-situatie. Onderzoekers in China en in de VS hebben onlangs antilichamen tegen het nieuwe coronavirus gevonden in de melk van moeders die eerder COVID-19 hadden gehad, wat de aanbeveling om borstvoeding te blijven geven verder ondersteunt.
Kan COVID-19 worden overgedragen via moedermelk?
UNICEF, de Academy of Breastfeeding Medicine, WHO en het CDC melden dat de beperkte onderzoeken naar vrouwen die borstvoeding geven met COVID-19 en andere coronavirusinfecties het virus niet hebben gedetecteerd in moedermelk. Er is beperkt bewijs voor de aanwezigheid van viraal RNA in moedermelk, maar er is geen bewijs voor actief virus in moedermelk of voor de overdracht hiervan via moedermelk. Momenteel is de belangrijkste zorg niet of het virus via de moedermelk kan worden overgedragen, maar eerder of een besmette moeder het virus via ademhalingsdruppels kan overdragen. Voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het virus naar de baby wordt verspreid, houden onder meer in dat de moeder haar handen wast voordat ze haar baby vasthoudt en een gezichtsmasker draagt wanneer ze in nauw contact staat met haar baby. Raadpleeg je zorgprofessional als je vragen hebt.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het geven van moedermelk specifieke voordelen biedt die relevant zijn voor de COVID-19-situatie. Onderzoekers in China en in de VS hebben onlangs antilichamen tegen het nieuwe coronavirus gevonden in de melk van moeders die eerder COVID-19 hadden gehad, wat de aanbeveling om borstvoeding te blijven geven verder ondersteunt.
Moeten moeders met COVID-19 gescheiden worden van hun baby terwijl ze besmet zijn met het virus en hun baby afgekolfde moedermelk geven in plaats van direct aan de borst te voeden?
De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft op 22 juli 2020 een nieuwe richtlijn bekend gemaakt met betrekking tot het scheiden van moeders en baby's, gebaseerd op het laatste bewijs. Moeders waarbij het vermoeden is dat of bevestigd is dat ze COVID-19 hebben, mogen bij hun pasgeborenen op de kamer slapen als er voorzorgsmaatregelen worden genomen om de baby’s te beschermen tegen maternale infectieuze respiratoire secreties.
Zoals UNICEF, de Academy of Breastfeeding Medicine, de WHO en het CDC stellen, wordt aangemoedigd borstvoeding te geven als de moeder en de baby bij elkaar kunnen blijven. Momenteel is de belangrijkste zorg niet of het virus via de moedermelk kan worden overgedragen, maar eerder of een besmette moeder het virus via ademhalingsdruppels kan overdragen. Daarom raadt het CDC moeders aan om een masker te dragen en goede handhygiëne te handhaven voor en na het geven van borstvoeding.
Is borstvoeding veilig gezien het risico dat ik COVID-19 zou kunnen krijgen? Moet ik overstappen naar kunstvoeding?
UNICEF stelt dat borstvoeding de veiligste en meest betrouwbare methode is om een baby te voeden in noodsituaties. Een artikel in Harvard Medical School Trends in Medicine vermeldt dat er bovendien een risico is op onderbreking van de toeleveringsketen van kunstvoeding mocht er COVID-19 getroffen worden in de fabrieken of leveringsmagazijnen van kunstvoeding fabrikanten.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het geven van moedermelk specifieke voordelen biedt die relevant zijn voor de COVID-19-situatie. Onderzoekers in China en in de VS hebben onlangs antilichamen tegen het nieuwe coronavirus gevonden in de melk van moeders die eerder COVID-19 hadden gehad, wat de aanbeveling om borstvoeding te blijven geven verder ondersteunt.
Gezien de voordelen van borstvoeding en het huidige bewijs van de insignificante rol van moedermelk bij de overdracht van andere respiratoire virussen, kun je doorgaan met het geven van borstvoeding volgens UNICEF, de Academy of Breastfeeding Medicine, de WHO en het CDC.
Als ik COVID-19 heb en ik te ziek ben om borstvoeding te geven of als ik een tijdje van mijn baby ben gescheiden, kan ik dan daarna weer opnieuw starten met borstvoeding geven?
Als je gedurende een bepaalde tijd van je baby gescheiden bent geweest en de borstvoeding onderbroken was, is het over het algemeen mogelijk om de lactatie te herstellen wanneer je weer samen met je baby bent, en het is het proberen zeker waard, zelfs als een terugkeer naar volledige borstvoeding niet altijd haalbaar is. De richtlijnen van UNICEF UK kunnen je helpen om je melkproductie te herstellen en door te gaan met het geven van borstvoeding. Dit wordt ook wel relacteren genoemd.
De WHO en UNICEF UK bevelen de volgende essentiële maatregelen aan voor het opnieuw geven van borstvoeding (relacteren):
- Begin met activiteiten om de hormonale respons te verhogen, waaronder veel huid-op-huid contact, aan de borst laten ruiken en borstmassage
- Borstmassage en (hand)kolven (8-10 keer in 24 uur) kunnen helpen wanneer je gescheiden van je baby bent of tussen voedingen door
- De baby moet regelmatig aan beide borsten zuigen (minstens 8-12 keer in 24 uur en 15 minuten per borst). Overweeg ook nachtvoedingen
- Probeer je baby ook aan de borst te hebben wanneer je kolft
- Zorg dat de baby goed is aangelegd, zodat hij effectief kan zuigen en tepeltrauma voorkomen wordt
- Houd de poep- en plasluiers van je baby in de gaten
- Neem contact op met een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor aanvullende begeleiding en ondersteuning om je melkproductie te herstellen en de groei van je baby te controleren
Vaccinatie
Wat is de meest recente informatie over vaccinatie tegen COVID-19 als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
De CDC erkent dat er voor de Verenigde Staten momenteel geen gegevens zijn over de veiligheid en werkzaamheid van COVID-19-vaccins bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven waardoor er geen aanbevelingen over het vaccin gemaakt kunnen worden. Verdere overwegingen met betrekking tot het gebruik van COVID-19-vaccins bij zwangere vrouwen of borstvoedende moeders zullen worden verstrekt zodra de gegevens uit fase III van de klinische onderzoeken en de voorwaarden van FDA-autorisatie voor noodgevallen zijn beoordeeld.
Vanwege het gebrek aan gegevens volgt de Britse regering het voorzorgsprincipe en adviseert ze geen vaccinatie tegen COVID-19 tijdens de zwangerschap.
Totdat COVID-19 vaccinatie wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is het belangrijk om de ziekte te voorkomen met de bestaande voorzorgsmaatregelen. De WHO, UNICEF en de CDC bevelen moeders aan om hun pasgeborenen borstvoeding te blijven geven, aangezien klinisch bewijs duidelijk aantoont dat de voordelen van borstvoeding opwegen tegen de risico's van infectie. Als je borstvoeding geeft en COVID-19 vermoedt of positief bent, volg dan de 3 richtlijnen van UNICEF: draag een mondkapje tijdens het voeden, was voor en na het aanraken van je baby je handen met zeep, desinfecteer oppervlakken regelmatig.
Gebruik borstkolven en andere producten
Wat zijn de bewaarrichtlijnen voor moedermelk als ik COVID-19 heb?
De Academy of Breastfeeding Medicine, WHO en het CDC stellen dat, ondanks het nog niet bekend is of moeders met COVID-19 het virus kunnen doorgeven via hun moedermelk, de beperkte studies naar vrouwen die borstvoeding gaven met COVID-19 en andere coronavirussen het virus niet hebben gedetecteerd in de moedermelk. Vanuit dat oogpunt, kun je de regulieren richtlijnen volgen voor het bewaren van je moedermelk (ABM en HMBANA).
Als je moedermelk op een schone en veilige manier hebt afgekolfd, kun je de melk bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer bewaren, afhankelijk van hoe snel je de melk wilt gebruiken.
|
||||
Bewaarplaats |
Kamertemperatuur |
Koelkast |
Diepvriezer |
Eerder ingevroren |
Veilige bewaartermijn |
Maximaal vier uur is het best Maximaal zes uur voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* |
Maximaal drie dagen is het best Maximaal vijf dagen voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* |
Maximaal zes maanden is het best Maximaal negen maanden voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* |
Maximaal twee uur bij kamertemperatuur Maximaal 24 uur in de koelkast Niet opnieuw invriezen |
* Zeer schone omstandigheden betekent het strikt opvolgen van de adviezen in ons artikel over het schoonmaken en desinfecteren van je borstkolf en die van het CDC. Deze richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn een aanbeveling – neem contact op met je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor verdere informatie.
Als je baby in een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) of een afdeling voor speciale zorg is, heeft je ziekenhuis mogelijk striktere aanbevelingen voor het reinigen en bewaren.
Als je afgekolfde melk in de koelkast of vriezer bewaart, label dan de flessen of zakjes met de hoeveelheid en de datum van afkolven, zodat je een goed overzicht hebt van je je bewaarde melk.
Kan mijn baby op de NICU donormelk krijgen? Is dit veilig met betrekking tot het coronavirus?
Bij de beperkte studies naar vrouwen die borstvoeding gaven met COVID-19 en andere coronavirussen is het virus niet gedetecteerd in de moedermelk. Het is niet bekend of moeders met COVID-19 het virus via hun moedermelk kunnen overdragen.
Donormelk wordt in de meeste landen gepasteuriseerd en het is bekend dat andere coronavirussen worden vernietigd door pasteurisatie. Op dit moment is er echter geen bewijs dat COVID-19, SARS-CoV-2 (indien aanwezig) op vergelijkbare wijze vernietigd wordt.
Meer informatie is beschikbaar in de standpuntverklaring van de European Milk Bank Association en de Human Milk Banking Association of North America.
Kan ik COVID-19 krijgen van een besmette huurkolf?
Getrainde medewerkers voeren de reiniging en het onderhoud van de huurkolven uit. De kolven worden schoongemaakt met water en zeep en vervolgens gedesinfecteerd voordat ze door een andere moeder kunnen worden gebruikt. Er zijn veel ontsmettingsmiddelen, waaronder veelgebruikte ziekenhuisontsmettingsmiddelen, die actief zijn tegen omhulde virussen, zoals het nieuwe coronavirus. Momenteel omvatten de aanbevelingen van de WHO het gebruik van:
- 70% ethanol om herbruikbare speciale apparatuur (bijv. thermometers) tussen het gebruik door te desinfecteren
- Natriumhypochloriet van 0,5% (equivalent 5000ppm) voor desinfectie van vaak aangeraakte oppervlakken in huizen of zorginstellingen
Ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol zijn goedgekeurd voor Symphony en hebben bewezen effectief te zijn tegen SARS-CoV-2.
Als je een borstkolf gebruikt om moedermelk af te kolven, of het nu gaat om een huurkolf of een in de winkel gekochte kolf voor persoonlijk gebruik, was dan je handen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en volg de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik.
Wanneer je je Symphony kolf terugbrengt naar het verhuurstation, desinfecteer dan eerst de kolf en de behuizing met een desinfectiemiddel op basis van alcohol.
Wat is de aanbeveling voor het gebruik van Medela apparatuur als een moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege het coronavirus?
Volgens de Academy of Breastfeeding Medicine moeten moeders die van plan zijn borstvoeding te geven / door te gaan met borstvoeding worden aangemoedigd om hun moedermelk af te kolven om de melkproductie te starten en op te bouwen / te behouden. Indien mogelijk dient het ziekenhuis een speciale borstkolf te voorzien. Voordat moeders gaan kolven en ze de kolf- of flesonderdelen aanraken, moeten moeders hun handen op de juiste manier wassen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van een gezichtsmasker gedurende ten minste 5-7 dagen totdat de hoest en de slijmvorming in de luchtwegen drastisch zijn verbeterd. Na elke afkolfsessie moeten alle onderdelen die in contact komen met moedermelk grondig worden schoongemaakt volgens de aanbevelingen van het ziekenhuis voor een goede reiniging van de afkolfset en moet de buitenkant van de hele kolf op de juiste manier worden gedesinfecteerd met 70% ethanol of een ander desinfectiemiddel op basis van alcohol dat actief is tegen SARS-CoV-2.
Hoe lang blijft het coronavirus op oppervlakken van borstkolven/afkolfsets/accessoires?
Volgens een nieuw onderzoek van wetenschappers van de National Institutes of Health, CDC, UCLA en Princeton University in The New England Journal of Medicine ontdekten de auteurs dat ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) als volgt detecteerbaar was:
in spuitbussen |
tot 3 uur |
op koper |
tot 4 uur |
op carton |
tot 24 uur |
op plastic |
48 tot 72 uur |
op roestvrij staal |
48 tot 72 uur |
Hoe moet ik mijn kolfonderdelen reinigen als ik COVID-19 heb?
Als je een borstkolf gebruikt om je moedermelk af te kolven, was dan je handen voordat je kolfonderdelen of flesjes en aanraakt en volg de aanbevelingen van het CDC voor een goede reiniging van je afkolfset na ieder gebruik. Er wordt aanbevolen dat iemand die niet ziek is, de afgekolfde moedermelk aan het kindje geeft.
Is het nog steeds veilig om de Medela 24-uurs afkolfset te gebruiken wanneer de richtlijnen van de fabrikant om tussen elk gebruik schoon te maken en te drogen gevolgd worden?
Medela one-day afkolfsets zijn producten voor één gebruiker. Omdat ze niet door meer dan één persoon worden gebruikt, is er geen risico op kruisbesmetting door meerdere gebruikers. De Symphony One-Day afkolfset moet vervangen worden na maximaal 8 kolfsessies binnen 24 uur of na 24 uur. Als je moedermelk afkolft, was dan je handen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en volg de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik.
Wat is de aanbeveling voor het gebruik van herbruikbare (reusable) afkolfsets tijdens de pandemie?
Het is verstandig om deze voor één gebruiker te gebruiken. Gebruik door meer dan één moeder zonder adequate opwerking kan een gezondheidsrisico vormen en kan kruisbesmetting veroorzaken.
Kan ik sterilisatie met koud water zoals Milton gebruiken om mijn borstvoedingsapparatuur te reinigen?
Milton is gemaakt van een waterige oplossing van natriumhypochloriet en 16,5% natriumchloride. Het is geschikt voor het reinigen van borstvoedingsapparatuur en voedingssystemen. Volgens de fabrikant is het effectief op Coronavirus. Virucidaal bewijs van werkzaamheid volgens Europese normen: in 15 minuten NF T72-180 - effectief op Rotavirus en Coronavirus.
Om voedingssystemen en -apparatuur te reinigen, is onderdompeling gedurende minimaal 15 minuten vereist volgens de instructies van de fabrikant. Medela producten zijn echter niet gevalideerd voor sterilisatie met koud water.
Kan Medela producten blijven leveren? Is er een ruime voorraad afkolfsets?
We beheren onze hele toeleveringsketen zorgvuldig en hebben een toegewijd COVID-19-team samengesteld dat continu de situatie beoordeelt en samenwerkt met onze leveranciers en partners om een tijdige levering van onze producten en voortdurende veilige productie te garanderen. Hoewel sommige vertragingen van individuele producten momenteel niet kunnen worden uitgesloten, verwachten we momenteel geen grote impact op ons vermogen om onze klanten de gewenste producten te leveren. De situatie blijft natuurlijk erg dynamisch en we zullen deze informatie indien nodig bijwerken.
Hoe kan de gehuurde apparatuur van Medela veilig gebruikt worden wanneer je in thuisisolatie zit vanwege het coronavirus?
- Als je een Symphony kolf hebt gehuurd voor thuisgebruik, onthoud dan dat alle kolven gereinigd worden met water en zeep en vervolgens gedesinfecteerd worden met veelgebruikte desinfectiemiddelen die actief zijn tegen coronavirussen alvorens je deze mee naar huis neemt.
- Als je een borstkolf gebruikt om moedermelk af te kolven, of het nu gaat om een huurkolf of een in de winkel gekochte kolf voor persoonlijk gebruik, was dan je handen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en volg de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik. Er wordt aanbevolen dat iemand die niet ziek is de afgekolfde moedermelk aan het kind geeft.
- Wanneer je een huurkolf terugbrengt naar het verhuurpunt, desinfecteer dan eerst de kolf en de behuizing met een desinfectiemiddel op basis van alcohol.
Ik heb een onderliggende medische aandoening en heb het advies gekregen om mezelf te isoleren, maar ik kolf voor mijn baby op de NICU. Wat kan ik doen?
Wat goed dat je moedermelk blijft kolven voor je baby op de NICU!
De Academy of Breastfeeding Medicine beveelt aan dat je, voordat je moedermelk afkolft en voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt, je handen op de juiste manier wast en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het dragen van een gezichtsmasker gedurende ten minste 5-7 dagen totdat de hoest en de slijmvorming in de luchtwegen drastisch zijn verbeterd. Na elke afkolfsessie moeten alle onderdelen die in contact komen met moedermelk grondig schoongemaakt worden volgens de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset en moet de buitenkant van de hele kolf op de juiste manier worden gedesinfecteerd met 70% ethanol of een ander desinfectiemiddel dat actief is tegen coronavirus.
De neonatale intensive care afdeling (NICU) van je ziekenhuis kan je voorzien van verzamelcontainers om je afgekolfde moedermelk in af te kolven en op te slaan. Voor het bewaren van moedermelk zijn schone containers gemaakt van food-grade, BPA-vrij, hard plastic of glas acceptabel. Containers moeten lekvrije deksels hebben. Het is belangrijk de moedermelk bewaarrichtlijnen te volgen voor NICU en zuigelingen met een hoog risico (HMBANA) of de richtlijnen die voorgeschreven zijn door jouw NICU. Volg de richtlijnen van jouw NICU voor het labelen van je afgekolfde melk.
Afgekolfde moedermelk moet worden gekoeld of ingevroren zodra het wordt opgevangen. Zorg ervoor dat de verzamelde melk gekoeld of bevroren blijft tijdens het transport naar de NICU. Plaats containers in een geïsoleerde container, geschikt voor transport, met bevroren gelpacks. Bevroren gelpacks zijn geschikter dan ijsblokjes om melk koud of bevroren te houden.
Kan ik melk die in de tepelbeschermers gelekt is gebruiken?
De Medela Tepelbeschermer is een handig borstvoedingsproduct ontworpen voor vrouwen die borstvoeding geven en pijnlijke tepels of lekkende borsten hebben. Ze beschermen pijnlijke tepels tegen verder schuren en zorgen ervoor dat lekkende melk tussen voedingen door opgevangen wordt. Melk die in de tepelbeschermers wordt opgevangen, moet worden weggegooid en mag niet aan de baby gegeven worden.
Ik zit met symptomen in het ziekenhuis, maar ik moet kolven voor mijn premature baby. Mag ik dit doen?
Ja. De Academy of Breastfeeding Medicine, WHO en het CDC, bevelen aan om als je COVID-19 hebt en van plan bent borstvoeding te geven of moedermelk aan je baby te geven, je moedermelk af te kolven om je melkproductie te initiëren, op te bouwen en te behouden. UNICEF UK stelt dat de promotie, bescherming en ondersteuning van borstvoeding moet worden voortgezet voor alle zieke en premature baby's, hetzij in overgangszorg of neonatale zorg. Volgens Professor Paula Meier en Associate Professor Aloka Patel is moedermelk op de NICU nog belangrijker omdat dit het risico op alle soorten infecties vermindert.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het geven van moedermelk specifieke voordelen biedt die relevant zijn voor de COVID-19-situatie. Onderzoekers in China en in de VS hebben onlangs antilichamen tegen het nieuwe coronavirus gevonden in de melk van moeders die eerder COVID-19 hadden gehad, wat de aanbeveling om borstvoeding te blijven geven verder ondersteunt.
We raden je aan om te overleggen met het ziekenhuispersoneel en de specifieke aanbevelingen en het beleid van jouw NICU te volgen op het gebied van het afkolven, labelen, koelen of invriezen van moedermelk en het vervoeren naar de NICU.
Zie ook het antwoord op de vraag Wat is de aanbeveling voor het gebruik van Medela apparatuur als een moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege het coronavirus? onder het kopje Gebruik van borstkolven en andere producten.
Vernietigt een vaatwasser het virus op de afkolfsets van kolvende moeders?
Hoewel we nog steeds niet veel weten over dit nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, wordt aangenomen dat de meeste andere virussen worden gedeactiveerd bij kooktemperaturen. Als je een borstkolf gebruikt om moedermelk af te kolven, was dan je handen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en volg de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik.
Voor extra verwijdering van ziektekiemen moeten kolfonderdelen minstens één keer per dag worden gedesinfecteerd nadat ze zijn schoongemaakt met afwasmiddel. Items kunnen worden ontsmet met stoom, kokend water of een vaatwasser met een ontsmettingsinstelling.
Ik wil een wegwerp afkolfset voor mijn Symphony huurkolf gebruiken. Kan ik een ziekenhuis afkolfset kopen?
Nee, de wegwerp afkolfsets zijn ziekenhuisproducten en worden niet verkocht in de winkel.
Kan ik de wegwerp Symphony afkolfsets voor ziekenhuizen kopen om op mijn persoonlijke Medela kolf thuis te gebruiken?
Nee, de Symphony afkolfset voor ziekenhuizen is alleen te gebruiken op de Symphony kolf.
De Calma fles / tepelhoedjes / voedingssystemen / fopspenen moeten na gebruik worden schoongemaakt. Mogen ze vaker gedesinfecteerd worden?
Voedingssystemen, flesjes, spenen en fopspenen voor baby's moeten na gebruik worden gereinigd volgens de CDC-richtlijnen voor het reinigen van voedingssystemen voor baby's.
Voor extra verwijdering van ziektekiemen moeten de items nadat deze gereinigd zijn met afwasmiddel minstens eenmaal per dag gedesinfecteerd worden met stoom, kokend water of een vaatwasser met een ontsmettingsinstelling.
Als je baby in het ziekenhuis is opgenomen, volg dan de instructies van je zorgverlener voor het reinigen van de items.
Wordt het coronavirus gedood wanneer de kolfonderdelen in water worden gekookt?
Hoewel we nog steeds niet veel weten over dit nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, wordt aangenomen dat de meeste andere virussen worden gedeactiveerd bij kooktemperaturen. Als je een borstkolf gebruikt om moedermelk af te kolven, was dan je handen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en volg de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik.
Voor extra verwijdering van ziektekiemen moeten kolfonderdelen minstens één keer per dag worden gedesinfecteerd nadat ze zijn schoongemaakt met afwasmiddel. Items kunnen worden ontsmet met stoom, kokend water of een vaatwasser met een ontsmettingsinstelling.
Is het veilig om kolfonderdelen tussen kolfsessies na het schoonmaken aan de lucht te laten drogen?
Ja. Na elke afkolfsessie moeten alle onderdelen die in contact komen met moedermelk grondig worden schoongemaakt volgens de CDC-richtlijnen voor een goede reiniging van de afkolfset, waarin staat dat schone kolfonderdelen en flessenborstels grondig aan de lucht moeten drogen voordat ze worden opgeruimd om te helpen voorkomen dat ziektekiemen en schimmels groeien. Eenmaal volledig droog, moeten de items worden opgeborgen op een schone, beschermde plek om besmetting tijdens opslag te voorkomen.
Kan ik thuis afgekolfde moedermelk naar de NICU brengen voor mijn baby?
Moedermelk is voor de meeste baby's de beste voedingsbron en biedt bescherming tegen vele ziektes. Maar zoals het CDC stelt is er ook nog veel onbekend over het COVID-19-virus.
De Academy of Breastfeeding Medicine stelt dat in de beperkte studies bij vrouwen met COVID-19 en een andere coronavirusinfectie het virus niet is aangetroffen in moedermelk. Het is belangrijk om strikte reinigingsmethoden in acht te nemen bij het gebruik van een borstkolf om moedermelk af te kolven, je handen te wassen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik te volgen.
We raden je aan om naar de richtlijnen van het CDC te kijken en de aanbevelingen en het beleid van jouw NICU te volgen met betrekking tot het labelen, koelen of invriezen van moedermelk en het vervoeren naar de NICU.
Is het veilig om een Symphony kolf met andere moeders te delen als ik er geen naast mijn ziekenhuisbed heb staan?
De Symphony borstkolf is ontworpen voor gebruik door meerdere moeders. De borstkolven worden door het ziekenhuispersoneel gereinigd en gedesinfecteerd voordat ze door een andere moeder gebruikt kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om als je een borstkolf gebruikt om moedermelk af te kolven je handen te wassen voordat je kolf- of flesonderdelen aanraakt en de CDC-aanbevelingen voor een goede reiniging van de afkolfset na elk gebruik te volgen.
Algemene informatie
Hoe kan ik mezelf en anderen beschermen?
Officiële instanties zoals de WHO en UNICEF bevelen aan:
- Onze handen regelmatig en grondig te wassen met water en zeep of ontsmettingsmiddel en nauw contact te vermijden met zieke mensen. Verder is het belangrijk om de ogen, neus en mond niet aan te raken met ongewassen handen
- Hoest en nies in een tissue op te vangen, het in een afgesloten afvalbak weg te gooien en je handen te wassen. Dit alles helpt het risico op infectie en verspreiding van ziekten te minimaliseren.
- Vermijd handen te schudden, mensen te knuffelen of te kussen tijdens het begroeten.
- Vermijd nauw contact met mensen die duidelijk ziek zijn.
- Sociale afstand (houd voldoende afstand tot andere mensen).
- Blijf thuis als je je onwel voelt. Als je koorts hebt, moet hoesten en ademhalingsproblemen hebt, neem dan contact op met je zorgprofessional. Volg de richtlijnen van je lokale gezondheidsautoriteit.
Hoe bescherm ik mijn baby tegen COVID-19?
Moedermelk is voor de meeste baby's de beste voedingsbron en biedt bescherming tegen vele ziekten. Maar, zoals het CDC stelt, is er ook veel onbekend over dit virus. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raden we je aan de richtlijnen van het CDC te raadplegen en contact op te nemen met je zorgverlener als je je zorgen maakt.
- Was je handen vaak met zeep en water of een handdesinfecterend middel op basis van alcohol
- Vermijd mensen die ziek zijn (hoesten en niezen)
- Reinig en desinfecteer dagelijks veel aangeraakte oppervlakken in gemeenschappelijke ruimtes (bijv. tafels, stoelen met harde rug, deurknoppen, lichtschakelaars, afstandsbedieningen, handgrepen, bureaus, toiletten, gootstenen)
- Was items, waaronder wasbare pluchen speelgoed, indien van toepassing in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Was items indien mogelijk met de warmste geschikte waterinstelling voor de items en droog items volledig af. Vuile was van een zieke kan met de was van andere mensen worden gewassen.
Een volledig overzicht van de richtlijnen van het CDC met betrekking tot COVID-19 is te vinden op: www.cdc.gov/coron avirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html.
De aanbevelingen van UNICEF vind je op:
www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
De richtlijnen van het RIVM vind je op: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
Raadpleeg je zorgverlener als je nog verdere vragen hebt.
Hoe verspreidt het coronavirus (COVID-19) zich?
Er is nog veel onbekend over de verspreiding van het virus. UNICEF, CDC en WHO stellen dat de verspreiding van persoon tot persoon voornamelijk plaatsvindt door druppels in te ademen die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, vergelijkbaar met de manier waarop influenza (griep) en andere respiratoire pathogenen zich verspreiden. Deze druppels komen ook op objecten of oppervlakken terecht en mensen die met het virus besmette oppervlakken aanraken, kunnen besmet raken door hun ogen, neus of mond aan te raken met hun besmette handen. Het COVID-19-virus kan enkele uren op oppervlakken overleven, maar eenvoudige desinfectiemiddelen kunnen het doden.
Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
De belangrijkste symptomen zijn onder meer:
- Koorts (>37,8 °C)
- Hoesten, d.w.z. acute (nieuw ontwikkelde) hoest en/of
- Kortademigheid of luchtwegklachten en/of vermoeidheid
Voor zorgprofessionals en verhuurpunten
Wat moeten zorgprofessionals informeren naar moeders over het reinigen van hun kolf thuis (Symphony of persoonlijke kolf) tijdens de pandemie?
De Symphony is een borstkolf van ziekenhuiskwaliteit die wordt gebruikt in ziekenhuizen, poliklinieken en thuis en is ontworpen voor gebruik door meerdere moeders. Symphony borstkolven zijn te huur bij apotheken/verhuurpunten en worden onderhouden, schoongemaakt en gedesinfecteerd voordat ze door een andere moeder kunnen worden gebruikt.
Kolven voor persoonlijk gebruik, zoals Freestyle Flex, zijn ontworpen voor gebruik door slechts één moeder. Omwille van de prestatie van het apparaat en vanwege hygiënische of mogelijke besmettingsproblemen mogen persoonlijke kolven niet worden gedeeld door verschillende moeders. Denk aan een tandenborstel, dat is ook een middel voor persoonlijk gebruik.
Bij het gebruik van een borstkolf voor meerdere gebruikers of een kolf voor persoonlijk gebruik, moet na elke kolfsessie alle onderdelen die in contact komen met moedermelk grondig schoongemaakt worden volgens de CDC-aanbevelingen voor een juiste reiniging van de afkolfset.
Wat zijn de aanbevelingen voor het hanteren van containers met afgekolfde moedermelk van COVID-19-positieve of vermoedelijk positieve moeders in het ziekenhuis?
Fles overdrachtstechniek
Ga voor meer informatie naar de HMBANA website:
1) Tijdens de routinezorg handhaaft de verpleegkundige die voor de moeder zorgt de maatregelen voor een goede handhygiëne en trekt persoonlijke beschermingsmiddelen aan.
2) De verpleegkundige pakt de moedermelkcontainer(s) op met een schone handschoen en opent met de andere hand de deur van de patiënt.
3) De verpleegkundige laat de containers voorzichtig in een schone bewaarzak vallen, welke wordt opengehouden door een tweede verpleegkundige die buiten de kamer staat en uiteraard ook de hygiënemaatregelen handhaaft.
4) De tweede verpleegkundige brengt de zak naar de kinderkamer of de verzorger, zodat de melk gegeven kan worden..
HMBANA adviseert dat als het infectie-controleteam van jouw ziekenhuis aanvullende voorzorgsmaatregelen vereist, de aseptische melk overdrachtstechniek wordt gebruikt om melk veilig over te brengen naar een nieuwe moedermelkcontainer. Houd er rekening mee dat de fles overdrachtstechniek de geprefereerde methode is om de kwantiteit en kwaliteit van de moedermelk te beschermen (bijv. mogelijk vetverlies bij overdracht van colostrum).
Aseptische melk overdrachtstechniek
Als het infectie-controleteam aanvullende voorzorgsmaatregelen vereist, kun je de melk uit de originele container overbrengen naar een nieuwe, schone container. Deze techniek mag worden uitgevoerd door één zorgverlener in de kamer van de patiënt. Raadpleeg de HMBANA website voor aanvullende informatie.
1) Pak een grote plastic bewaarzak met schone materialen voordat je de kamer van de moeder binnengaat. Reinig en desinfecteer je handen en trek persoonlijke beschermingsmiddelen aan voordat je de kamer binnengaat. Plaats de zak op het aanrecht of de tafel.
2) Desinfecteer een werkplek (nachtkastje of aanrecht). Gebruik een deel van de werkplek als "origineel" werkveld. Open een grote plastic zak met nieuwe moedermelkcontainers, maar laat de containers erin. Reinig en desinfecteer je handen en trek nieuwe handschoenen aan. Gebruik het andere deel van de werkplek als "nieuw" (schoon) werkveld.
3) Gebruik een schone papieren handdoek van het nieuwe veld om de dop van de originele fles van de moeder eraf te halen. Gebruik de papieren handdoek om de originele fles te pakken en giet de inhoud in een nieuwe, schone fles. Als het om een kleine hoeveelheid melk gaat, giet de melk dan over in een orale voedingsspuit.
4) Breng de schone bewaarzak met de nieuwe moedermelkcontainers naar de neonatologie afdeling. Er zijn geen aanvullende voorzorgsmaatregelen vereist voor de moedermelkcontainers. Gebruik geen chemisch desinfectiemiddel op de moedermelkcontainers.
Chemische desinfectie
HMBANA beveelt aan om geen chemische desinfectiemiddelen op moedermelkcontainers te gebruiken aangezien dit onnodig en onveilig is. Desinfectiemiddelen voor ziekenhuizen bieden een uitgebreide antimicrobiële werking op medische apparatuur en veel aangeraakte oppervlakken. Moedermelkcontainers, net als andere items voor het geven van voeding aan patiënten, vallen NIET onder veel aangeraakte oppervlakken. Over het algemeen bevatten desinfectiemiddelen EPA-geregistreerde labels die het gebruik ervan op voeding of oppervlakken die in aanraking komen met voeding verbieden. HMBANA ondersteunt de richtlijnen van het CDC, die ziekenhuizen instrueert om desinfectiemiddel te gebruiken voor oppervlakken die vaak aangeraakt worden (bijv. bedrails, IV-pompen) en om de reguliere reinigingsprocedures te volgen voor oppervlakken die in aanraking komen met voeding.
Als volgens het infectie-controleteam het gebruik van een chemisch desinfectiemiddel vereist is, selecteer dan samen met de afdeling voor voeding en gezondheid een desinfectiemiddel dat veilig gebruikt kan worden op oppervlakken die in contact komen met voeding. Volg de gebruiksrichtlijnen van de fabrikant. Bij het gebruik van sommige chemische desinfectiemiddelen moet het item daarna afgespoeld worden met water. Hoge of gemiddelde concentraties natriumhypochloriet (0,1% -0,5% bleekoplossing) mogen nooit worden gebruikt op oppervlakken die in contact komen met voeding.
Instructies voor het reinigen en desinfecteren van Symphony voor thuisverhuur
Instructies voor het reinigen en desinfecteren van Symphony voor ziekenhuizen
Welke ontsmettingsmiddelen zijn goedgekeurd voor gebruik met Symphony en zijn bewezen effectief tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt?
De meeste desinfectiemiddelen voor oppervlakken van medische apparaten veroorzaken geen mechanische schade aan de Symphony. De instructies en veiligheidsinformatie van de leverancier van deze desinfectiemiddelen moet altijd worden opgevolgd. Medela raadt aan een desinfectiemiddel voor oppervlakken op basis van alcohol te gebruiken (minimaal 70% alcohol).
De volgende desinfectiemiddelen zijn goedgekeurd voor Symphony en zijn volgens hun fabrikanten effectief gebleken tegen SARS-CoV-2:
- Meliseptol® rapid (B. Braun)
- Hexaquart (B. Braun)
- Incidin™ Foam (Ecolab)
- perform® (Schülke)
- CaviCide1 (Metrex).
Deze lijst met desinfectiemiddelen geeft aan welke middelen beoordeeld zijn op compatibiliteit met de Symphony. Desinfectiemiddelen die niet beoordeeld zijn of die de materiaal-compatibiliteitstests niet hebben doorstaan, kunnen een onbekende of schadelijke impact hebben als ze op het oppervlak van de Symphony gebruikt worden. Gevolgen kunnen onder andere zijn: afnemende prestaties, schade aan oppervlakken van het apparaat of labels van het apparaat, onmiddellijke uitval van het apparaat of zelfs latente storingen op langere termijn.
Disclaimer
De informatie en het materiaal op deze webpagina bevatten geen, en zijn ook niet bedoeld als, juridisch advies. Alle informatie beschikbaar op deze webpagina is enkel bedoeld voor algemene informatieve doeleinden. De informatie op deze website is mogelijk niet de meest actuele informatie. Medela behoudt zich het recht voor om deze webpagina op elk moment aan te vullen of om informatie of materialen op deze website te wijzigen of te verwijderen.
Deze webpagina bevat links naar andere websites van derden. Dergelijke links zijn alleen bedoeld voor het gemak van de lezer, gebruiker of browser; Medela raadt de inhoud van sites van derden niet aan en onderschrijft deze niet.
De informatie en het materiaal op deze webpagina worden geleverd "zoals ze zijn"; er wordt niet beweerd dat de inhoud foutloos is. Hoewel we hebben geprobeerd de nauwkeurigheid en volledigheid van de informatie en materialen op deze webpagina te garanderen, garanderen we de nauwkeurigheid, volledigheid of geschiktheid van de informatie en het materiaal op of gekoppeld aan deze pagina niet.
Alle aansprakelijkheid met betrekking tot al dan niet ondernomen acties op basis van de inhoud van deze webpagina wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen. Uw gebruik van inhoud op of gelinkt aan deze webpagina is geheel op eigen risico. Medela aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enig verlies of enige schade als gevolg van het gebruik van deze webpagina of het vertrouwen op de inhoud van deze webpagina.
Laatste update: 9 december 2020