Moedermelkbank

Moedermelk bevat voedingsstoffen en antistoffen die van wezenlijk belang zijn voor de ontwikkeling van een baby, met name prematuur geboren baby's. Als deze baby's niet met hun moeders melk gevoed kunnen worden, is gepasteuriseerde donormelk van een melkbank het beste alternatief.

Breast milk donation

Waarom moedermelk doneren?

Moedermelk biedt wezenlijke voordelen voor de groei en ontwikkeling van premature baby's. Moeders kunnen hun baby helpen door hun moedermelk te geven. De emotionele spanning en bezorgdheid over de premature baby zorgt er soms voor dat de moeder niet voldoende melk kan produceren. In dat geval kan gepasteuriseerde donormelk van een melkbank de baby helpen om zich te ontwikkelen en kunnen de ouders er gerust op zijn dat hun baby de best mogelijke alternatieve voeding krijgt.

Sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn melkbanken wereldwijd uit ziekenhuizen verdwenen vanwege de benodigde expertise en de aanzienlijke administratieve inspanningen die ermee gemoeid zijn.

We zien inmiddels wereldwijd een tegengestelde trend waarbij toonaangevende kraamafdelingen en NICU's (Neonatale Intensive Care Units) geleidelijk aan de melkbanken herinvoeren.

Hoe werkt een moedermelkbank?

Melkbanken stellen gesteriliseerde flessen en etiketten ter beschikking. Sommige banken stellen ook borstkolven ter beschikking. In de bank wordt de melk van elke donerende moeder afzonderlijk verwerkt. Zodra de melk gecontroleerd en gepasteuriseerd is om eventuele bacteriën te vernietigen, kan deze worden gebruikt om baby's te voeden.

Kan elke moeder die borstvoeding geeft haar melk doneren?

Melkbanken werken alleen samen met gezonde moeders met baby's jonger dan zes maanden die nog geen andere voeding krijgen.

Als je melk wilt doneren, zal de melkbank je screenen op infecties die via je melk kunnen worden doorgegeven.

Medewerkers van de melkbank willen ook weten of je gezond bent en of je regelmatig geneesmiddelen neemt, waaronder ook plantaardige geneesmiddelen. Ze zullen je vragen of je meer dan twee eenheden alcohol per dag drinkt en hoeveel cafeïne je doorgaans gebruikt. Een gezondheidsprobleem, medicijngebruik of kleine hoeveelheden alcohol of koffie drinken sluiten je niet noodzakelijk uit als donor van moedermelk. De medewerkers van de melkbank willen gewoon zeker weten dat je gedoneerde melk veilig is voor de baby die de melk krijgt.

Vraag na of je in jouw omgeving melk kunt doneren!

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde producten
Medela moedermelkflesjes 150 ml 3 stuks Moedermelkflesjes

De moedermelkflesjes van Medela vormen de perfecte aanvulling op je borstvoedingservaring.