De 19e week van de zwangerschap
Is het een jongen of een meisje? Als je het geslacht van je baby nog niet weet, kom je het misschien in week 19 te weten. Ontdek hier wat jij en je kleintje nog meer kunnen verwachten in de 19e week van de zwangerschap.
Feiten voor week 19
In week 19 is je placenta volledig ontwikkeld. Dit verbazingwekkende orgaan levert zuurstof en voeding voor je groeiende baby en verwijdert ook afvalstoffen uit het bloed van je baby.
Vanaf ongeveer 19 weken zwangerschap kun je meer pigmentvlekken op je huid zien. Dat wordt chloasma (of zwangerschapsmasker) genoemd. Dit komt doordat de zwangerschapshormonen de aanmaak van pigment in de huidcellen verhogen. Het gaat om onschuldige, bruine vlekken op je buik en gezicht die vanzelf verdwijnen als je baby geboren is.
De ontwikkeling van je baby in de 19e week
In de 19e week heeft je baby de grootte van een mango. Hij of zij is ongeveer 15 tot 18 centimeter lang en weegt tussen 190 en 225 gram.
De voortplantingsorganen van je baby zijn volledig ontwikkeld. Als je de komende weken bij een echografie het geslacht van je baby wilt weten, kan de echoscopist je met grote waarschijnlijkheid vertellen of het een jongetje of een meisje is.
Feiten: Bij vrouwelijke foetussen zijn de voortplantingsorganen (de vagina, baarmoeder en eileiders) in de baarmoeder gevormd en zijn in de eierstokken meer dan zes miljoen primitieve eicellen ontwikkeld. Vrouwelijke foetussen worden geboren met alle eicellen die zij als volwassen vrouw gedurende hun hele leven zullen hebben!1
Bij mannelijke foetussen scheiden de testikels vanaf 9 weken zwangerschap het mannelijk hormoon testosteron uit1
Hieronder volgt een aantal tips om rekening mee te houden in de 19e week van je zwangerschap
Je kunt nu al belangrijke voorbereidingen treffen voor de volgende weken van de zwangerschap:
- Vraag je arts of verloskundige naar de afspraken die nog komen.
- Schrijf jezelf en je partner deze week in voor een zwangerschapscursus, want het aantal deelnemers is meestal beperkt.
- Zorg ervoor dat je zo comfortabel mogelijk in bed ligt. In het 2e trimester kunnen slaapstoornissen optreden. Een zwangerschaps- en borstvoedingskussen tussen je benen kan je helpen om comfortabeler te slapen naarmate je buik groeit.
- Praat met je verloskundige over tips en technieken om actief te blijven en veilig te bewegen/tillen naarmate je buik groeit.
Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.
1 Moore KL et al., editors. The developing human: Clinically oriented embryology. Eleventh edition. Edinburgh: Elsevier; 2020.