De tiende week van de zwangerschap

Vanaf de 10e week van de zwangerschap past je hart- en bloedvatenstelsel zich aan om de groei van je baby te ondersteunen. Je hart pompt meer bloed in je bloedsomloop en tijdens je hele zwangerschap zal je verloskundige je hartslag en bloeddruk regelmatig controleren.

Pregnant mum stretching and enjoying fresh air in her maternity sports attire

De grootte en het gewicht van je baby in de 10e week van de zwangerschap

In de 10e week van de zwangerschap heeft je baby de grootte van een kleine aardbei.* Hij of zij is ongeveer 2 à 3 cm groot en weegt 4 gram. Dat is dubbel zo veel als de week ervoor.

  • De eerste tandjes ontwikkelen zich in de mond van de baby in week 10.
  • Het voorhoofd en de neus van je baby zijn beter zichtbaar op de echo.
  • Dit is het moment waarop de lippen, de kaak en het gehemelte van je baby worden gevormd.
  • Het gezicht van je baby begint een meer menselijk uiterlijk te krijgen.
  • Tegen de 10e week van je zwangerschap klopt het hartje van je baby sterk
  • De ledematen van je baby groeien en de vingers, en dus de eigen unieke vingerafdrukken van je baby, worden gevormd.

 Voor jezelf zorgen.

Dagelijks bewegen, zoals wandelen, yoga of zwemmen, is belangrijk om actief te blijven en je lichaam te helpen zich aan te passen aan het leveren van voeding en zuurstof voor je groeiende baby. Het is nu niet het moment om met een nieuwe hobby te beginnen, maar als je actiever wilt zijn, bespreek dan met je verloskundige of arts hoe je veilig en gezond kunt bewegen.

Bij sommige aanstaande moeders begint hun gewone kleding te knellen en zij voelen zich vaak meer op hun gemak in kleding met een extra hoge taille of een taille onder de buik. Het kan nodig zijn om je behamaat te herzien omdat je borsten beginnen te veranderen en te groeien. Een comfortabele zwangerschapsbeha zal deze veranderingen ondersteunen, want je borsten kunnen met 46% groeien tegen de tijd dat je bevalt.

Misschien heb je nog last van ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Dat wordt meestal beter naarmate je in het tweede trimester komt. Gewoonlijk ga je in de laatste weken van je eerste trimester langs bij je verloskundige of arts voor een medische controle. Je hebt vast veel vragen en het kan nuttig zijn om een aantal belangrijke vragen die je wilt bespreken op papier te zetten. Deze bezoeken kunnen intensief zijn met bloedprikken, echografie en onderzoeken en je kunt je soms niet alles herinneren wat je wilde vragen of bespreken.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...