De 12e week van de zwangerschap

In de 12e week van de zwangerschap is het eerste trimester bijna voorbij. De meeste symptomen beginnen af te nemen en de kritieke fase van de ontwikkeling van de baby loopt ten einde. Ontdek hier wat er nog meer gaat gebeuren in de 12e week van de zwangerschap.

Pregnant mum eating with her legs crossed and watching

Hoe je lichaam zich ontwikkelt in de 12e week van de zwangerschap

De typische zwangerschapssymptomen van de voorbije weken zijn nu waarschijnlijk voorbij. Nu de ochtendmisselijkheid verdwijnt, zal je eetlust weer op gang komen. Zwangere vrouwen moeten rauw vlees en rauwe vis, producten met rauwe melk, rauwe eieren, bereide salades en ongewassen fruit en groenten vermijden.

Je baby in de 12e week

De foetus is nu 10 weken oud. Alle inwendige organen hebben zich ontwikkeld, en vanaf de 12e week van de zwangerschap is je baby alleen nog bezig met groeien. Wellicht kun je dat aan de buitenkant al zien: je buik begint rond te worden.

In de 12e week van de zwangerschap heeft je baby de grootte van een passievrucht. De foetus is ongeveer 5 tot 6 cm en weegt ongeveer 14 tot 16 gram.* Je placenta heeft al de grootte van een vuist en vormt de verbinding tussen jou en je baby. Hij voorziet de baby van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen en voert tegelijkertijd afvalstoffen af.

Dit is wat je ziet op de echo bij 12 weken zwangerschap

Net als in de vorige weken van de zwangerschap is het hoofdje van je baby vrij groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Op de echo bij 12 weken kun je de borst van je baby op en neer zien gaan, alsof hij of zij ademt. Naarmate de zuigreflex zich meer en meer ontwikkelt, kun je de foetus op zijn of haar duim zien zuigen. Je baby kan nu ook slikken en drinkt ijverig vruchtwater. De zenuwbanen zijn zo ver ontwikkeld dat de baby zijn of haar handjes en voetjes kan bewegen. Zwemmend in het vruchtwater doet je baby zijn of haar eerste leerervaringen op.

Let op: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...