De 24e week van de zwangerschap

Er is weer een maand voorbij: in de 24e week ben je aan het einde gekomen van de zesde maand van je zwangerschap. De bevalling is nog maar ongeveer 16 weken verwijderd.

Pregnant mum playing with her toddler

Wat je kunt verwachten in week 24 van je zwangerschap

Het circulerende hormoon progesteron kan van halverwege tot laat in de zwangerschap een tragere maag- en darmwerking (spijsvertering) veroorzaken. Hierdoor duurt het langer dat je voedsel zich door je darmen verplaatst, wat kan leiden tot constipatie1. Andere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap merken dat ze hun voedsel beter verteren. Helaas kan dit betekenen dat er meer gas wordt geproduceerd als het voedsel wordt verteerd en dat je je na de maaltijd opgeblazen of ongemakkelijk voelt. Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze meer gasvorming veroorzaken, bv. kool of bonen, maar dit kan ook het effect zijn van de hormonen op je darmen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en mineralen niet te vermijden om het ongemak van gasvorming tot een minimum te beperken. Vezelrijke en mineraalrijke voedingsmiddelen worden aanbevolen om je spijsvertering gezond te houden.

  • Je groeiende buik en borsten kunnen zorgen voor wat pijn en ongemak, vooral aan je onderrug en bekken. Praat met je verloskundige/arts als je pijn hebt. Een buikband kan je rugspieren ondersteunen en zo je rugpijn verlichten. Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je overwegen om een comfortabele zwangerschaps- of nachtbeha te kopen om je groeiende borsten te ondersteunen.
  • Naarmate je zwangerschap vordert, kun je meer striemen op je billen en borsten zien. Die ontstaan wanneer de huid snel uitrekt, waardoor fijne blauwrode strepen op het huidoppervlak achterblijven. Na verloop van tijd, na de bevalling, zullen de blauwrode strepen bleker worden en minder opvallen.

De beste tips om je aan te passen aan je groeiende buik en borsten:

  • Blijf je autogordel dragen in de auto. Bespreek met je verloskundige/arts hoe je je gordel veilig en comfortabel kunt dragen.
  • Draag een comfortabele ondersteunende beha in de juiste maat.
  • Praat met je verloskundige als je rug- of bekkenklachten hebt.

Wat gebeurt er met je baby in de 24e week van de zwangerschap?

In de 24e week neemt je baby de ruimte in van een bloemkool in je buik. Je baby is nu ongeveer 30 cm lang en weegt ongeveer 700 gram.

De ontwikkeling van je baby:

Je baby heeft nu korte periodes van wakker zijn en slapen2. Als hij wakker is, voel je dat je baby actiever is, zich uitstrekt en trappelt. Je kunt het al raden: jouw waak-slaapritme en dat van je baby vallen niet noodzakelijk samen. Vaak is je baby 's nachts actiever terwijl jij ontspannen bent en slaapt.

Bespreek met je verloskundige hoe je de dagelijkse bewegingen van je baby kunt volgen als je in je derde trimester komt.

Opmerking: *De gegevens over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1 Jewell D, Young G. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2001.

2 Okai T, Kozuma S, Shinozuka N, Kuwabara Y, Mizuno M.; 1992. Okai T, Kozuma S, Shinozuka N, Kuwabara Y, Mizuno M. A study on the development of sleep-wakefulness cycle in the human fetus. Early Hum Dev. 1992 Jun-Jul;29(1-3):391-6. doi: 10.1016/0378-3782(92)90198-p. PMID: 1396274. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1396274/

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...