De 27e week van de zwangerschap

De 7e maand van je zwangerschap loopt langzaam ten einde. Misschien ben je al vol verwachting de weken aan het aftellen.

Pregnant mum sat back and stroking her baby bump

Wat je kunt verwachten in de 27e week

Je lichaam bereidt zich tijdens dit trimester voor op de bevalling, de borstvoeding, het herstel na de zwangerschap, de welverdiende rust en de enorme veranderingen die je baby in je dagelijkse leven teweegbrengt.

Je hebt wellicht gemerkt dat niet alleen je buik, maar ook je borsten veranderen tijdens je zwangerschap. Dit is de periode waarin je misschien een grotere cupmaat en een beter ondersteunende beha moet kopen.

In dit laatste trimester van de zwangerschap gaan je borsten meer melkcellen aanmaken ter voorbereiding op de melkproductie en borstvoeding. En je zult misschien gemerkt hebben dat je tepels groter en donkerder zijn geworden. De melkproducerende cellen in je borsten beginnen colostrum aan te maken. Dit is de 'eerste melk', rijk aan antilichamen en stamcellen, die het immuunsysteem en de spijsvertering van je baby helpt om zich voor te bereiden op de wereld buiten je baarmoeder. Het kan zijn dat je een paar druppels colostrum begint te lekken. Maak je daarover geen zorgen. Je zwangerschapshormonen remmen (stoppen) de start van de melkproductie tot ongeveer 24-72 uur na de geboorte van je baby. Als je hier tijdens je zwangerschap last van hebt, kun je dunne zoogkompressen in je beha dragen om dit beetje lekkende melk op te vangen.

Als je rust, merk je misschien dat je baby actiever is. Overdag heb je het misschien druk met werk, gezin enzovoort en merk je minder van de bewegingen van je baby. Bespreek met je verloskundige hoe je de dagelijkse bewegingen van je baby kunt volgen. Vaak vindt je groeiende baby, wanneer jij rust of probeert te slapen, dat het tijd is om wakker en actief te zijn. Het dag- en nachtpatroon van je baby kan totaal tegengesteld zijn aan dat van jou. Vergeet niet dat je baby je stem en muziek kan horen. Je kunt zingen, praten en, als je wilt, muziek laten spelen, van klassiek tot popmuziek, om allebei te ontspannen en je baby in slaap te wiegen.

Hoe je voor een goede nachtrust zorgt

Naarmate je baby groeit en actiever is, is het mogelijk dat je 's nachts moet opstaan om naar het toilet te gaan en dat je lichter slaapt en meer droomt. Verder in je zwangerschap zul je meerdere keren per nacht wakker worden.

Gezond eten is natuurlijk belangrijk. Let op wanneer je eet en wat je eet voor het slapengaan, ook als je trek hebt. Bepaalde voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren en geven je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel, terwijl andere voedingsmiddelen, zoals gekruid voedsel of chips, brandend maagzuur kunnen veroorzaken, wat bij het liggen meer ongemak veroorzaakt. Om een goede nachtrust te bevorderen, wordt aanbevolen om cafeïne1 te vermijden of aanzienlijk te verminderen, net als frisdranken en alle producten die veel cafeïne bevatten, zoals cacao en chocolade. Lees het etiket van het product voor meer informatie om je te helpen snacks voor het slapengaan te kiezen.

Je slaaphouding zal ook veranderen naarmate je zwangerschap vordert, vooral als je graag op je buik slaapt. Op je zij liggen, je buik ondersteunen en een kussen tussen je knieën plaatsen, kan een comfortabele houding zijn om uit te proberen.

Door actief te blijven kun je stress verlichten en voel je je algemeen beter.2 Regelmatige lichaamsbeweging kan ook een positief effect hebben op je slaap. Wandelingen, yoga of fitnessoefeningen voor zwangere vrouwen zullen je helpen om een goed slaappatroon te vinden. Praat met je arts of verloskundige als je meer hulp nodig hebt.

Je baby in de 27e zwangerschapsweek

In de 27e week van de zwangerschap is je baby zo groot als een broccoli. De foetus is 36 cm lang en weegt al 1.000 gram.*

Met 27 weken blijven de hersenen van je baby groeien en zich ontwikkelen, en dat zullen ze blijven doen in de eerste twee jaar na de geboorte. Wist je dat tijdens de laatste 6-8 weken van de zwangerschap de 'witte stof' in de hersenen van je baby met een derde groeit3. Rond 27 weken zwangerschap gaan onderzoekers ervan uit dat je baby nu in staat is tot REM-slaap en voor het eerst droomt4. Wat zou zijn eerste droom zijn ...?

 

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...