Borstvoeding afbouwen? Zo pak je het aan!

Wil je gaan stoppen met borstvoeding? Dan is het belangrijk om met beleid af te bouwen. Zo voorkom je dat je een borstontsteking krijgt. Lactatiekundige Nienke deelt in dit artikel handige tips om je borstvoeding af te bouwen.

Header Nienke borstvoeding afbouwen
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Veel moeders willen stoppen met borstvoeding, omdat ze denken dat ze niet genoeg moedermelk hebben voor hun baby, omdat ze pijn hebben, of omdat ze weer gaan werken en niet goed weten hoe ze dit aan moeten pakken. Lees hier meer over hoe je toch borstvoeding kunt blijven geven als je weer aan het werk gaat. Als je borstvoeding niet helemaal goed verloopt, overweeg dan voordat je begint met afbouwen om eerst een lactatiekundige om advies te vragen. Misschien kan je borstvoeding met een paar kleine tips weer helemaal goed komen en ga je er toch weer van genieten om je baby zelf te voeden. Wil je toch je borstvoeding afbouwen? Bekijken dan hieronder verschillende manieren om dit te doen.

Je borsten legen bij stuwing

Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven wanneer je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de moedermelkproductie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd. Zo kun je binnen een paar dagen van de melkproductie af zijn. Let op: soms is het nodig om een paar dagen nadat de productie weg lijkt te zijn toch de borsten nog een keer leeg te maken.

Borstvoeding vervangen door vaste voeding

Op consultatiebureaus wordt vaak het advies gegeven om borstvoedingen te gaan vervangen door vaste voeding, maar moedermelk blijft totdat je kindje 1 jaar oud is nog steeds de hoofdvoeding. Lees hier meer over de rol die moedermelk speelt bij de introductie van vaste voeding. Wanneer je borstvoedingssessies vervangt door vaste voeding , leidt dit tot een teruglopende melkproductie. Soms zijn moeders hier niet van op de hoogte en komen zij er op een gegeven moment achter dat hun borstvoeding niet veel meer voorstelt. Het is dus belangrijk om te weten is dat borstvoedingssessies weglaten, om wat voor reden dan ook, automatisch leidt tot afbouwen van de melkproductie.

Langzaam afbouwen

De meeste moeders die al een langere tijd borstvoeding geven, bouwen het liefst langzaam af. Dat doe je het beste door een voeding te gaan vervangen door een flesje of vaste voeding. Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige). Zo kun je doorgaan tot je nog een ochtend- en een avondvoeding over hebt. Of je dit nog een tijdje vol kunt houden, hangt af van hoe lang je borstvoeding hebt gegeven. Hoe ouder je baby is, hoe groter de kans dat dit lukt. Je kunt natuurlijk ook besluiten om verder te gaan met afbouwen en alleen maar te voeden als je borsten gestuwd raken. Zo loopt de melkproductie langzaam terug.

Afbouwen totdat je een ochtend- en avondvoeding overhoudt

Sommige moeders die weer gaan werken, willen graag hun borstvoeding gedeeltelijk afbouwen om alleen een ochtend- en een avondvoeding over te houden. Dat zal meestal maar gedeeltelijk lukken. Het prolactineniveau van een moeder met een baby van drie maanden (of jonger) is vaak nog niet stabiel. Dat betekent dat de kans erg groot is dat het afbouwen leidt tot een zodanig teruglopende melkproductie dat de voedingen die de moeder over wil houden qua omvang ook weinig meer voorstellen en snel zullen verdwijnen. Pas vanaf een maand of zes wordt de kans dat het overhouden van een ochtend- en avondvoeding lukt groter. Wees je er dus van bewust dat het afbouwen sneller kan gaan dan je misschien wilt.

Snel afbouwen met een borstkolf

De snelste manier om de borstvoeding te stoppen, is het veilig afbouwen met een goede professionele borstkolf. Kolf alleen leeg als de borsten gestuwd beginnen aan te voelen. Het is belangrijk dat de borsten zorgvuldig leeg worden gekolfd om verstopping te voorkomen. Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren. 

Medicatie als hulp bij het afbouwen

Als het afbouwen niet lukt of niet snel genoeg gaat, kun je aan je huisarts om medicatie vragen. De huisarts zal je dan Dostinex voorschrijven, wat de melkproductie in een paar dagen doet verdwijnen. De bijwerkingen kunnen heftig zijn, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn. Moeders krijgen altijd het advies om hun baby dan niet meer aan te leggen en niet meer te kolven, maar als je borsten toch overmatig vol worden, is nog een enkele keer leegkolven geen bezwaar.

De meest natuurlijke manier van afbouwen

Steeds meer moeders willen lang borstvoeding geven en zouden dan altijd op vraag moeten blijven voeden en de vaste voeding niet als vervanging, maar als extra moeten aanbieden. Als je het zo doet, zal je baby ook vanzelf langzaamaan minder interesse in de borst krijgen. Zo kun je op het tempo van je baby de borstvoeding afbouwen. Dit is de meest natuurlijke manier, maar dit kan wel jaren duren. 

Wanneer ben jij van plan om de borstvoeding af te gaan bouwen? Of ben je al gestopt met borstvoeding en heb je tips voor andere moeders? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.