Hoe zorg ik dat mijn baby een fles met afgekolfde melk accepteert?

In haar werk als Lactatiekundige vindt Nienke het fantastisch om te horen dat de borstvoeding goed verloopt. Soms wordt er dan ook raar opgekeken wanneer ze tijdens een eerste consult adviseert om vanaf zes weken 1 keer per dag een flesje met afgekolfde moedermelk aan te bieden. Dit advies geeft ze omdat ze steeds vaker ziet dat tegen de tijd dat moeders er klaar voor zijn om de fles te geven, baby’s weigeren uit een flesje te drinken. Lees verder voor Nienke's tips.

Nienke fles accepteren
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Wanneer starten met het drinken uit een flesje?

Het geven van moedermelk uit een flesje: het klinkt heel leuk en simpel maar het is dus niet altijd zo dat je baby dit ook wel wil. Vaak krijg ik dan de vraag: “Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn baby de fles accepteert?” Het kan soms een uitdaging zijn om je kindje uit een flesje te laten drinken, maar de volgende 6 tips helpen vaak om je kindje aan een flesje te laten wennen:

  1. Oefen tussen de voedingsmomenten door met een flesje. Op deze momenten heeft je kindje niet te veel honger. Als je gaat oefenen wanneer hij heel hongerig is, is de kans groter dat hij het flesje weigert.
  2. Laat iemand anders de fles geven. Je kindje is gewend om bij jou rechtstreeks uit de borst te kunnen drinken. Het kan daarom een beetje verwarrend zijn voor je kindje als jij hem vasthoudt maar hij niet uit je borst mag drinken.
  3. Wees geduldig. Het kost altijd tijd om iets nieuws te leren, dat geldt ook voor uit een flesje drinken. Als je dit rustig aanpakt, zal je baby daarna ook weer uit de borst drinken.
  4. Het beste is als uit een flesje drinken voor je baby lijkt op hoe hij aan de borst drinkt:
  • Leg je baby op zijn of haar zij. Dit kan op een kussen of op je benen, maar ook in je armen met het hoofdje naar de andere kant gericht zodat je ruimte hebt voor de fles.
  • Biedt de speen aan boven de bovenlip en onder het neusje zodat je een grote hap uitlokt (net zoals je de borst aanbiedt). Wanneer je kindje deze hap maakt, geef je het flesje en leg je het tuitje op zijn tong. Wacht vervolgens rustig af tot hij gaat drinken.
  • Houdt de fles horizontaal zodat de voorkant van het speentje wel gevuld is maar de melk er niet uit kan siepelen. Op deze manier gaat het niet te snel en moet je baby, net als aan de borst, zuigen om de melk binnen te krijgen.
  1. Als je kindje de fles maar blijft weigeren, kun je proberen om hem te laten drinken met een tuitbeker. Misschien dat je baby dit eerder accepteert dan een flesje. Gebruik geen anti-lek tuitbeker, want dat is vaak te moeilijk voor je kindje. Let er op wel op dat je je kindje niet te grote slokken geeft want daardoor kan je baby zich verslikken.
  2. Blijf oefenen!

Wanneer het goed gaat, blijf dan vanaf week 6 elke dag een flesje aanbieden. Dit kan ook met kleine hoeveelheden en hoeft geen hele voeding te zijn. Het is vooral belangrijk dat je baby er vertrouwd mee blijft.

Drinkt jouw kindje uit een flesje? En heb jij nog andere goede tips? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!