Bepaalt de grootte van je borsten hoeveel melk je produceert?

“Heeft de grootte van mijn borsten invloed op mijn melkproductie?” Dit is een veelgestelde vraag. Maar het antwoord is heel makkelijk: nee! Dit is een borstvoedingsfabeltje dat helaas nog vaak verspreid wordt. Lactatiekundige Nienke vertelt je er hier meer over.

Effect grootte van borsten op melkproductie
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Ondanks dat je borsten waarschijnlijk groter zullen worden voor en tijdens je borstvoedingsperiode, heeft de grootte van je borsten geen invloed op je melkproductie. Een moeder met kleine borsten kan in principe net zoveel melk produceren als een moeder met grote borsten. De hoeveelheid melk die je produceert is doorgaans afhankelijk van hoeveel je baby drinkt: hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je zult produceren.

Hoe kan het dan dat uit de ene borst meer melk komt dan uit de andere borst?

Er zijn verschillende redenen waarom de ene borst meer melk produceert dan de andere borst. Zo kunnen je melkkanalen bijvoorbeeld verschillen in grootte en de hoeveelheid melkklierweefsel verschillen per borst. Daarnaast kan de ongelijkmatige stroming van de melk uit je borsten ook veroorzaakt worden door de voorkeur van je baby voor de ene borst. Hoe meer je baby drinkt uit een borst, hoe groter de melkproductie van deze borst en andersom.

Veel moeders vragen zich af of ze wel genoeg melk aanmaken voor hun kindje en dit vormt ook een van de belangrijkste redenen voor moeders om vroegtijdig te stoppen met borstvoeding. Sommige moeders vragen zich ook af of ze te weinig melk produceren door hun kleine borsten. Onthoud dat de meeste moeders gewoon in staat zijn om voldoende melk aan te maken voor hun baby, ongeacht de grootte en vorm van hun borsten! Als je toch denkt dat je niet voldoende melk produceert, neem dan contact op met een lactatiekundige. Een lactatiekundige kan je helpen met het vinden van een oplossing om je melkproductie te verhogen.

Hoe zit het met de grootte en vorm van mijn tepels?

Over het algemeen hebben de grootte en vorm van je tepels geen invloed op je borstvoeding. Als je stuwing hebt of wat moeilijkheden ervaart met het aanleggen van je kindje, kunnen de grootte en vorm van je tepel echter wel een rol spelen. Sommige baby’s vinden het namelijk lastig om goed aan te happen wanneer hun moeder grote, vlakke of ingetrokken tepels heeft. Bij vlakke of ingetrokken tepels zouden tepelhoedjes kunnen helpen. Neem eerst contact op met je lactatiekundige voordat je een tepelhoedje gebruikt.

Merk jij een verschil in de melkproductie van je linker- en je rechterborst? En heeft jouw kindje een voorkeur voor een borst? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!