Hoeveel moedermelk heeft je kindje nodig?

“Mijn kindje drinkt moedermelk uit de fles. Hoeveel moedermelk moet ik geven?” Dit is een vraag die Lactatiekundige Nienke vaak krijgt tijdens het Borstvoedingscafé. Veel moeders laten hun kindje niet alleen aan de borst drinken, maar kolven hun moedermelk ook af zodat hun kindje uit een flesje kan drinken. Bereken hier hoeveel moedermelk je kindje ongeveer nodig heeft.

Nienke hoeveel moedermelk
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Teveel moedermelk?

Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt. Het is alleen wel zonde als je te veel moedermelk in het flesje doet waardoor je het overgebleven deel van deze kostbare melk moet weggooien. Maar hoeveel moedermelk heeft je kindje dan echt nodig?

Hoeveel moedermelk moet ik aan mijn kindje geven?

Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft. Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram. Vervolgens deel je de hoeveelheid melk die je kindje nodig heeft door het gemiddeld aantal voedingen dat hij per 24 uur krijgt. Hieronder zie je hoe je makkelijk kunt uitrekenen hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft.

Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt. De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig.

Vergeet niet dat de uitkomst van deze berekening aangeeft wat je kindje minimaal nodig zou hebben als hij elke keer dezelfde hoeveelheid zou drinken en dit dus slechts een richtlijn is. In werkelijkheid drinkt een kindje (meestal) niet iedere keer dezelfde hoeveelheid moedermelk. Ook niet aan de borst. Het kan dus goed zijn dat je baby wat meer of juist wat minder melk drinkt dan uit de berekening komt.

Hoeveel moedermelk geef ik mee naar de opvang?

Zoals ik hierboven al aangaf, biedt deze formule een handige richtlijn. Maar ieder kindje is anders en daarom kan het dus best zijn dat de hoeveelheid die uit de berekening naar voren komt voor jouw kindje te veel of misschien wel te weinig is. Als je kindje bijvoorbeeld normaal gesproken 80 ml drinkt, hoef je geen flesjes van 200 ml mee te geven aan de opvang, enkel omdat dit uit de berekening naar voren komt. Het is daarom handig om ook te kijken naar de hoeveelheid melk die jij afkolft. Deze hoeveelheid komt vaak redelijk in de buurt van wat je kindje aan de borst drinkt. Wanneer je een flesje klaarmaakt voor de opvang, kun je de moedermelk van een kolfsessie pakken en nog een beetje aanvullen met extra moedermelk van een andere kolfsessie. Het belangrijkste is om goed naar je kindje te luisteren. Hij kan zelf het beste aangeven of hij te veel of te weinig melk krijgt.

Geef jij je kindje moedermelk in een flesje? En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!