Waarom verandert mijn moedermelk van kleur?
Het is je vast wel eens opgevallen dat je moedermelk er niet elke dag hetzelfde uitziet. Moedermelk past zich compleet aan op de behoefte van je kindje en verandert van dag tot dag. Zelfs de kleur van moedermelk verandert soms, afhankelijk van de voedingsmiddelen of kruiden die je eet of de medicijnen die je neemt. Lactatiekundige Nienke vertelt je wat de verschillende kleuren van je moedermelk betekenen.
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.
Gele moedermelk
Er zijn verschillende redenen waarom de kleur van moedermelk een gele tint kan hebben:
- Je bent net begonnen met het geven van borstvoeding. Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur.
- Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
- Je hebt je moedermelk ingevroren. Soms kan je moedermelk door het invriezen een lichte gele kleur krijgen.
Groene moedermelk
Heb je veel groene smoothies gedronken? Wanneer je veel groene groentes zoals spinazie, zeewier en boerenkool hebt gegeten, kan je moedermelk een groene tint krijgen. Kleurstoffen kunnen hier ook een rol in spelen.
Roze of rode moedermelk
Als je afgekolfde moedermelk een roze, rode of roestige kleur heeft, kunnen verschillende dingen de oorzaak zijn:
- Je hebt iets gegeten of gedronken dat van nature rood of roze is, zoals bieten, of dat veel kunstmatige kleurstoffen bevat.
- Je hebt mogelijk een kleine hoeveelheid bloed in je moedermelk. Geen paniek! Dit is in principe niet schadelijk voor je baby. Bloed in je moedermelk kan onder andere veroorzaakt worden door tepelkloven. Ook kan het zijn dat er haarvaatjes in je melkkanalen zijn gaan bloeden. Vaak stopt dit binnen 3 tot 7 dagen vanzelf. Mocht je je zorgen maken of mocht de bloeding niet binnen een paar dagen gestopt zijn, neem dan contact op met een arts of lactatiekundige.
Heeft jouw moedermelk eens een andere kleur gehad? Laat hieronder een reactie achter of praat mee via onze Medela Benelux Facebookpagina.