Zo stel je je borstkolf comfortabel in

Wanneer je borstvoeding geeft, ga je op een gegeven moment waarschijnlijk ook starten met kolven. Kolven is toch een heel andere ervaring dan het geven van borstvoeding en het is dan ook niet gek als je allerlei vragen hebt over je kolf: Hoe hard moet ik mijn kolf zetten? Welke maat borstschild heb ik nodig? En hoe gebruik ik mijn borstkolf optimaal? Lactatiekundige Nienke legt het je uit.

Nienke kolf instellen
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Werkt de borstkolf hoe harder, hoe beter?

Er wordt vaak gedacht dat hoe harder de borstkolf staat, hoe sneller deze werkt en hoe beter de borsten leeg gekolfd worden. Maar klopt dit wel? Wanneer je de juiste maat borstschild op je borst plaatst en begint te kolven, zie je dat je tepel de ‘tunnel’ van het borstschild in wordt gezogen. Als je de kolf te hard zet, dus op een te hoog vacuüm zet, wordt niet alleen de tepel maar ook een groot deel van je tepelhof de tunnel mee in gezogen. Hierdoor komt je tepelhof klem te zetten in de tunnel van je borstschild. Aangezien het klierweefsel waar je melk geproduceerd wordt vlak achter de tepel begint en de melkkanalen zich dus vlak onder de huid bevinden, worden de melkkanalen bij een te hoog vacuüm afgeklemd waardoor je minder melk kunt afkolven dan er eigenlijk in je borst zit. Daarnaast kan een te hoog vacuüm ook pijnlijk aanvoelen, waardoor het hormoon oxytocine tegengehouden wordt en de toeschietreflex minder werkt. Daardoor komt de melk niet goed uit je borst.

De ene borst is de ander niet

Geen enkele vrouw is hetzelfde en dit geldt ook voor je borsten. Uit onderzoek is gebleken dat sommige moeders hele ruime melkkanalen in hun borsten hebben, met een diameter van 6 mm, en andere moeders juist erg smalle melkkanalen hebben, met een diameter van 0,5 mm. En natuurlijk zijn er ook veel moeders die daar weer tussenin zitten. De diameter van je melkkanalen heeft een effect op de manier waarop de moedermelk uit je borst komt. De melk van een moeder met dunne melkkanalen zal veel krachtiger stromen dan die van een moeder met bredere melkkanalen. Je zou dit kunnen vergelijken met de kracht waarmee water uit het slangetje van de kolf zou spuiten als je deze aan de kraan zou bevestigen. Als je een dun slangetje hebt, is er meer kracht nodig om het water er doorheen te krijgen, waardoor het water er krachtig uit spuit. Als je een breder slangetje hebt, komt het water er met veel minder kracht uit.

De kracht waarmee de melk uit je melkkanalen stroomt, heeft ook een effect op hoe je baby drinkt aan de borst. Als je brede melkkanalen hebt, hoeft je baby niet hard te zuigen maar moet hij wel snel zuigen en slikken. Als je smalle melkkanalen hebt, moet je baby juist wel hard zuigen omdat de moedermelk niet zo snel stroomt. In dat geval slikt je kindje minder vaak, maar drinkt hij mogelijk wel meer per keer.

Bij een borstkolf gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Net zoals het drinkritme van je baby aangepast is op de grootte van je melkkanalen, moet je ook het ritme van je kolf aanpassen op de grootte van je melkkanalen. Het kolfritme gaat namelijk samen met een bepaalde zuigkracht (vacuüm) net als bij je baby. Het is belangrijk dat jij een ritme en zuigkracht vindt die voor jou het beste werkt én comfortabel is. Dit wordt het Maximaal Comfortabel Vacuüm genoemd.

Hoe kom ik er achter wat voor mij het Maximaal Comfortabel Vacuüm is?

Simpelweg door te proberen. Als je merkt dat het kolven niet meer prettig aanvoelt, zet je de kolf iets zachter. Je wilt geen pijn hebben tijdens het kolven, dus je moet je kolf niet harder zetten totdat het pijn doet, maar je moet de pijn juist voor zijn. Dit wil zeggen dat je je kolf al voordat het onprettig begint te worden, zachter moet zetten. Als je deze stand gevonden hebt, moet je je kolf vaak nog net wat zachter zetten om het Maximaal Comfortabel Vacuüm te bereiken. Als je de voor jou fijnste stand gevonden hebt maar toch nog ziet dat er meer dan 3 mm van je tepelhof de tunnel van het borstschild in gezogen wordt, heb je niet de juiste maat borstschild. Dan is het belangrijk om een andere maat borstschild uit te proberen. Klik hier voor meer informatie over de juist maat borstschild.

Heb jij al eens van het Maximaal Comfortabel Vacuüm gehoord? En hoe ervaar jij het kolven? Deel jouw ervaringen en tips met andere moeders in een reactie hieronder of via onze Medela Benelux Facebookpagina!