Slaaptips voor babys van moeders: Zo krijg je je baby in slaap

Babys slapen helaas niet direct na de geboorte de hele nacht door. Een van de grootste uitdagingen voor nieuwe moeders en vaders is erachter te komen hoe je ’s nachts je baby in slaap kunt krijgen of door kunt laten slapen. Het is daarom fijn en handig om van elkaars ervaringen te leren. Deze zes moeders delen tips die voor hen en hun baby het beste werkten.

Tips van moeders voor slapen baby

Sylvie: “Samen slapen werkt voor ons het beste. Als mijn vier maanden oude baby nu wakker wordt, krijg ik hem bij mij in bed weer in slaap, zelfs zonder hem de borst te geven.”

Lisanne: “Ik heb de eerste 2 maanden samen met mijn kleine meisje in één bed geslapen. Daarna kon ze eindelijk in de wieg slapen. Dicht bij de geur van hun moeder zijn helpt ook: baby’s slapen vaak dieper als ze die kunnen ruiken. Dus als je niet in één bed wilt slapen, leg dan een kledingstuk dat naar jou ruikt over de wieg. Het klinkt raar, maar het werkt!”

Joyce: “Mijn zoontje sliep bijna nooit als pasgeborene! Hij lag bij mij in bed, meestal aan de borst drinkend of sabbelend. Hij ging pas na week 11 meer dan een uur achter elkaar slapen. Tot die tijd zat hij continu aan mij vastgeplakt.”

Carmen: “Samen slapen was de enige manier waarop ik kon slapen en mijn kleintje had die nabijheid nodig, misschien jouw kindje ook wel.”

Claire: “Mij is verteld dat samen in één bed slapen slecht is, omdat ze wennen aan bij jou slapen en niet in hun eentje. Het is lastig om ermee te stoppen, maar mijn baby is nu vijf maanden oud en ik moest er wel mee ophouden hem bij me in bed te laten slapen. Nu slaapt hij goed in zijn wieg. Hij wordt ’s nachts nog maar één keer wakker, om een uur of 3/4 en slaapt dan door tot 8 uur ’s ochtends. Ik merkte ook dat inbakerdoeken bij hem goed werkten.”

Margriet: “Ik merkte dat mijn baby van 7-8 weken het vreselijk vond om ingebakerd te worden. Hij wilde alleen mijn warmte en geruststelling. Het klinkt misschien gek, maar dan sliep ik met het beddengoed van de wieg in ons bed en maakte daar de volgende avond de wieg mee op. Dat rook dan naar ons en hij sliep weer heerlijk. Rond die tijd begon hij ook ’s nachts door te slapen, dus ik denk dat het werkte.”

Sommige ouders willen graag dicht bij hun baby slapen door de wieg of het kinderbedje in hun slaapkamer te zetten of door samen in één bed te slapen. Toch is er discussie onder artsen en deskundigen of samen in één bed voor een baby de veiligste manier van slapen is. Sommige manieren van samen slapen vormen namelijk een verhoogd risico op Sudden Death Infant Syndrome, ofwel wiegendood. Als je samen wilt slapen, zorg dan dat je vooraf goed onderzoek doet en luister naar de adviezen van zorgverleners om de veiligheid van je baby te verzekeren.

Zoals je merkt, zijn er allerlei manieren om je baby in slaap te krijgen. Baby’s zijn net als wij, ze hebben allemaal hun eigen, unieke patronen en voorkeur hoe ze in slaap vallen en die veranderen als hij groeit en zich ontwikkelt. Wat je ook doet, zorg dat je alle opties onderzoekt en verzamel informatie over de mogelijkheden. Daarna kies je wat jij het beste bij jouw gezin vindt passen.

Welke methode werkt voor jullie het beste om je kindje in slaap te krijgen? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!